Het nieuwe competitieformat in 1B vanaf seizoen 2023/2024 uitgelegd: mogelijk 3 stijgers naar de JPL!

Het seizoen nadert, zowel in de Jupiler Pro League als de Challenger Pro League. Het komende voetbalseizoen zal er echter heel wat anders uitzien. Zo degraderen er dit seizoen drie ploegen uit de Jupiler Pro League om er volgend seizoen met zestien ploegen aan te treden. En dat heeft dus ook gevolgen voor de Challenger Pro League, ofwel de Eerste Klasse B. Hoe zal de promotie en degradatie daar volgend seizoen verlopen? Tijd om ons hier wat in te verdiepen.

Huidig systeem Challenger Pro League (1B)

Het seizoen 2022/2023 zag er in de Challenger Pro League al heel wat anders uit dan het vorige. Ten eerste bestond de competitie niet meer uit acht clubs, maar wel uit twaalf. Bij de huidige acht werden er vier belofteclubs toegevoegd, namelijk Club NXT, de RSCA Futures, Jong Genk en SL16 FC. De reguliere competitie bestond uit een heen- en een terugronde met in totaal 22 speeldagen. Nadien worden er -  net zoals in 1A - play-offs gespeeld om de promovendus en de degradant aan te duiden. Zes ploegen strijden er om één promotieticket, terwijl zes ploegen in de degradatie play-offs voor het behoud moeten vechten. Eén ploeg zou degraderen.

Nieuw competitieformat Challenger Pro League (1B)

Maar vanaf het seizoen 2023-2024 zal 1B er nog anders uitzien. Er zullen (net zoals in de JPL) zestien ploegen aantreden in plaats van twaalf. Dat wil zeggen dat er dus nog vier ploegen moeten bijkomen. Of moeten we zeggen zes, want er is dit seizoen ook nog één promovendus en één degradant. Wel, die zes ploegen komen verspreid uit de Jupiler Pro League en Eerste Nationale. Zo zijn er dit seizoen uitzonderlijk drie degradanten in de JPL. Daarnaast zullen er ook eenmalig drie ploegen stijgen uit Eerste Nationale. Dat zijn de eerste drie clubs in het klassement die een licentie voor het profvoetbal kunnen verkrijgen. Op die manier zullen er zestien ploegen aan de Challenger Pro League kunnen deelnemen, inclusief enkele belofteteams. Belofteteams kunnen niet promoveren naar de Jupiler Pro League.

Hoeveel ploegen promoveren er in 1B?

Dit nieuwe systeem zal natuurlijk langer dan één seizoen gehanteerd worden. Dat wil ook zeggen dat er zal gewerkt worden met een vast aantal (mogelijke) stijgers en zakkers. De eerste twee in de Challenger Pro League zullen rechtstreeks naar de Jupiler Pro League promoveren. De nummers drie tot en met zes spelen dan een eindronde en de winnaar hiervan speelt een barragematch tegen de derde laatste uit de Eerste Klasse A. Dit zal bepaald worden door een play-down, waar de laatste vier ploegen uit de JPL aan deelnemen. Zo kunnen er in het beste geval drie ploegen promoveren van 1B naar 1A. Een contrast met de laatste seizoen, waar meestal maar één ploeg kon promoveren. Belangrijk: belofteteams kunnen niet promoveren, maar wel degraderen in 1B

nieuw format 1b challenger pro league

Ook interessant