Wie is Martin Wasinski, de 18-jarige Charleroi-verdediger én Belgisch jeugdinternational?

Martin Wasinski is één van de grootste Belgische talenten van zijn generatie en hij speelt bij Sporting Charleroi. Voetbalflitsen vond het hoog tijd om hem wat beter te leren kennen. De 18-jarige centrale verdediger heeft namelijk een mooie toekomst voor zich!

Wie is Martin Wasinski?

Martin Wasinski werd op 7 april 2004 geboren en is op moment van schrijven achttien jaar oud. De centrale verdediger is 1,85 meter groot en doorliep zijn jeugdopleiding bij Hesbignonne Limontoise, Stade Waremmien en Sporting Charleroi. Op Mambourg voetbalt hij tegenwoordig nog altijd. Zo mocht hij al twintig keer meespelen met de A-ploeg, goed voor 649 speelminuten. De toekomst centraal achterin lijkt verzekerd! Straks met Felice Mazzu aan het roer? De ex-Anderlecht-coach staat er namelijk op het vervanglijstje.

Debuut

Wasinski maakte zijn debuut voor Charleroi op 22 augustus 2021, op speeldag vijf van vorig seizoen. Op het veld van Zulte Waregem speelde hij toen de volle 90 minuten en de wedstrijd eindigde op 2-2. Ook in de Beker van  België (verloren match tegen Lommel) viel hij zeven minuten in. Ten slotte stond hij vorig seizoen één keer in de basis in de Play-Off 2-match tegen KV Mechelen (3-2 winst). Afgelopen vrijdag stond hij dan weer aan de aftrap tegen Cercle Brugge (4-1 nederlaag), tevens zijn eerste basisplek van het nieuwe seizoen. En dat na het ontslag van ex-coach Edward Still. De Charleroi-verdediger speelt met het rugnummer 31 en heeft een contract op Mambourg tot 30 juni 2024. Zijn marktwaarde bedraagt op amper 18-jarige leeftijd al 700.000 euro, best knap voor die leeftijd én speler te zijn van het 'kleinere' Charleroi.

Belgisch jeugdinternational

De 18-jarige centrale verdediger is tevens Belgisch jeugdinternational. Zo maakt hij vast deel uit van de Belgische U19 onder leiding van Wesley Sonck. Tegen Spanje, Finland, Duitsland, Albanië en nog eens Spanje speelde hij telkens de volle 90 minuten. Enkel in de verloren match tegen Italië kreeg Wasinski heel minuten. Of anders gezegd: België verloor nog geen enkele match bij de U19 met de Charleroi-verdediger in de basis, knap!

Zijn eerste basisplek op Mambourg was op 28 augustus 2021, Charleroi won toen met 5-2 van Beerschot. Wasinski speelde 83 minuten en werd na de match bejubeld door de fans. Prachtig om te zien!

Ook interessant