Dit is de stand in 1e Nationale na de heenronde: top 4 speelt play-offs, sowieso 3 zakkers

We zijn exact veertien speeldagen ver in Eerste Nationale, ofwel de Belgische Derde Klasse. Dat wil zeggen: halfweg het seizoen aangezien er maar vijtien ploegen in de reeks zitten. Voetbalflitsen maakt even een balans op na de heenronde.

Eerste Nationale

Voor aanvang van het seizoen waren Patro Eisden en Club Luik dé grootste titelkandidaten. Ploegen als Dessel Sport, Thes Sport en Olympic Charleroi werden gezien als subtoppers. Het is dan ook erg knap dat Dessel helemaal bovenaan staat met 30 punten uit 14 wedstrijden. Ze hebben een doelsaldo van +16 en zijn nu al zeven wedstrijden op rij ongeslagen. Ze eindigden al drie keer eerder bovenaan in Eerste Nationale en speelden reeds de einronde. De kans zit erin dat ze dit seizoen wél promoveren.

Mini-competitie

Eerste Nationale kent een tamelijk opvallend systeem. Zo worden na de reguliere competitie nog play-offs gespeeld. De top vier speelt een mini-competitie voor promotie naar Eerste Klasse B. De punten na de reguliere competitie worden gehalveerd en elke ploeg speelt twee keer tegen elkaar, één keer thuis en één keer uit. De winnaar van deze mini-competitie is kampioen en promoveert. Op zich is het niet super belangrijk dat je kampioen eindigt na de reguliere competitie, je moet er vooral staan in de play-offs. Het is natuurlijk wel aangeraden om zoveel mogelijk punten te sprokkelen en een zo groot mogelijke kloof uit te bouwen.

Top vier

Dessel Sport, Patro Eisden, Club Luik, Olympic Charleroi, Thes Sport, KSK Heist, FCV Dender en URSL Visé lijken dit seizoen voor de top vier-plekken te strijden. Het verschil tussen Charleroi, de vierde, en Visé bedraagt amper zes punten. Nog veel voor te spelen dus in de terugronde. Ploegen die geen licentie halen voor 1B of deze niet aanvragen kunnen sowieso niet promoveren. Het is dus nog niet zeker dat de top vier na de reguliere speeltijd ook de ploegen zijn die spelen voor promotie.

Degradatie

Onderaan het klassement degraderen sowieso de drie laatste ploegen. Voorlopig zijn dat Knokke, La Louvière Centre en Mandel United. Die laatste twee hebben toch al een serieuze kloof op Tienen, de twaalfde in de stand. We spreken daar al over een achterstand van respectievelijk zeven en acht punten. De twaalfde speelt nog barrages voor het behoud tegen een ploeg uit Tweede Nationale. In het slechte geval degraderen dus vier van de vijftien ploegen. Francs Borains, Rupel Boom, Winkel Sport, KVK Tienen en Knokke zijn naast La Louvière en Mandel United de grootste degradatiekandidaten.

stand eerste nationale

App Store: App Store Link

Play Store:Play Store Link