Sprookje ... Balkan-ploeg met 8 landstitels bereikt voor 1ste keer ooit een Europese groepsfase

Elk jaar zijn er wel enkele ploegen die het verrassend goed doen in Europa. Met de komst van de Conference League kunnen ook ploegen uit de kleinere competities dromen van een leven na de voorrondes. Soms heb je zo van die ploegen die voor de eerste keer ooit een Europese poulefase weten te bereiken. Eén van die ploegen is HSK Zrinjski Mostar uit Bosnië en Herzegovina!

HSK Zrinjski Mostar eerste Europese groepsfase ooit

Klaksvik uit de Faeröer Eilanden is niet de enige ploeg die zich voor het eerst wist te plaatsen voor een Europese groepsfase. Ook HSK Zrinjski Mostar uit Bosnië en Herzegovina staat voor een primeur. Zij spelen straks de laatste voorronde van de Europa League en mogen zelfs bij een nederlaag deelnemen aan een Europese groepsfase, zij het die van de Conference League. Het Oostenrijkse LASK Linz is nu de laatste tegenstander in de voorrondes, op zich geen onhaalbare kaart.

Laatste Europa League-voorronde tegen LASK

Het seizoen van HSK Zrinjski Mostar is al enkele weken bezig. Ze mochten in juli al aantreden in de eerste voorronde van de Champions League. FC Urartu uit Armenië werd over twee wedstrijden met strafschoppen uitgeschakeld. Slovan Bratislava was in de tweede voorronde met 2-3 te sterk, waardoor Zrinjski Mostar doorstroomde naar de derde voorronde van de Europa League. Daar waren ze duidelijk te sterk voor Breiðablik Kópavogur uit IJsland (6-3 winst). Door deze overwinning mag de Bosnische ploeg deelnemen aan de play-offs van de Europa League. Weten zij te winnen van LASK Linz, staat hen de groepsfase van de Europa League te wachten. Zoniet, dan nemen ze deel aan de groepsfase van de Conference League. Met andere woorden: Zrinsjki Mostar neemt sowieso deel aan een Europese groepsfase.

HSK Zrinjski Mostar Bosnische topploeg

Allemaal goed en wel, maar wie is die Bosnische ploeg nu eigenlijk? Wel, HSK Zrinjski Mostar werd opgericht in 1905 en is één van de succesvolste ploegen uit de Premijer Liga, de Bosnische hoogste klasse. De club uit Mostar werd al acht keer landskampioen, en vooral de laatste jaren domineren ze overduidelijk. Tussen 2014 en 2023 wonnen ze maar liefst zes titels. Afgelopen seizoen pakten ze zelfs de dubbel nadat ze ook de Bosnische beker wonnen. Het 'Stadion pod Bijelim Brijegom' uit Mostar biedt plaats aan zo'n 25.000 toeschouwers, zeker niet slecht.

Tomislav Kis

Aangezien HSK Zrinjski Mostar duidelijk de beste club uit Bosnië en Herzegovina is van de afgelopen jaren, is het niet de eerste keer dat ze aan een Europese voorronde deelnemen. Vanaf 2013 stroomden ze quasi altijd in in de eerste of tweede voorronde van de Champions of Europa League. Ze kwamen al enkele keren zéér dicht bij de poulefase van de Europa League of Conference League, maar pas dit jaar is het hen voor de eerste keer gelukt om een Europese groepsfase te bereiken. Met wat geluk door de loting natuurlijk, maar dat maakt het er niet minder mooi op. Een bekende naam bij de Bosnisch club is Tomislav Kis, een Kroatische aanvaller met een verleden bij KV Kortrijk en Cercle Brugge.

Vorige week won HSK Zrinjski met 6-2 van Breidablik. Toen wisten ze dat hun eerste Europese groepsfase quasi binnen was, want zelfs bij een nederlaag tegen LASK in de laatste voorronde van de Europa League, nemen ze nog altijd deel aan de groepsfase van de Conference League.

Raar, maar waar: in de eerste voorronde tegen een Armeense ploeg konden ze pas winnen na strafschoppen.