10 topspelers die in 2023 een punt achter hun carrière hebben gezet

Waar de deur voor de ene speler opent, sluit deze zelfde deur voor een ander. In 2023 genoten we niet alleen maar van grote aanstormende talenten, maar namen we ook afscheid van topspelers die hun voetbalschoenen of handschoenen definitief aan de haak hingen. Voetbalflitsen maakte een lijstje met de tien grootste namen die het afgelopen jaar op pensioen gingen.

1. Mesut Özil

De voetbalwereld nam afscheid van Mesut Özil in maart van 2023. Hij kondigde in een statement  op aan dat hij het besluit had genomen om per direct te stoppen met voetbal. Hij dankte de clubs waar hij voor gespeeld heeft: het Duitse Schalke 04, Werder Bremen, het Spaanse Real Madrid, het Engelse Arsenal en het Turkse Fenerbahçe en Basaksehir. 

De middenvelder debuteerde op zeventienjarige leeftijd in het profvoetbal en beleefde een schitterende loopbaan. Op 34-jarige leeftijd vond hij het genoeg geweest en was het naar eigen zeggen tijd om te gaan genieten met zijn vrouw en twee dochters. De prijzenkast van Özil is gevuld met één DFB Pokal, eenmaal de Copa del Rey, Supercopa en landstitel in Spanje, vier FA Cups en Sommunity Shields met Arsenal en tweemaal de WK-winst met Duitsland (1x) en Duitsland O21 (1x).

2. Zlatan Ibrahimovic

De voetbalwereld moest nog meer afscheid nemen, want ook Zlatan Ibrahimovic zette een punt achter zijn mooie carrière. De Zweede centrumspits was als laatste actief voor het Italiaanse AC Milan en besloot in een emotionele speech zijn dank uit te spreken richting de supporters van de topclub. Hij hield het langer vol dan de meeste anderen in dit lijstje, want Ibra was toen 41 jaar.

Via Malmö FF, Ajax, Juventus, Internazionale, FC Barcelona, AC Milan, Paris Saint-Germain, Manchester United, LA Galaxy kwam hij voor de tweede én laatste keer terug bij AC Milan. In totaal won de Zweedse voetballer 33 prijzen, waarvan twaalf in Frankrijk.

3. Cesc Fabregas

Ook Spanjaard Cesc Fabregas besloot om dit jaar te stoppen met het professionele voetbal. 'Met pijn in mijn hart is het tijd voor mij om mijn voetbalschoenen op te hangen. Vanaf mijn eerste dagen bij Barca, Arsenal, Barca weer, Chelsea, Monaco en Como; ik koester ze allemaal. Van het winnen van het WK, het EK, tot alles winnen in Engeland en Spanje en bijna alle Europese trofeeën, het was een reis die ik nooit zal vergeten. Ik hield van elke minuut', luidde een deel van zijn bedankje.

4. David Silva

Ook David Silva kondigde, net als landgenoot Cesc Fabregas, zijn afscheid aan middels een video op Instagram. De Spanjaard deelde een filmpje waarin hij vertelde dat ook hij tot zijn verdriet had besloten om te stoppen. De middenvelder speelde als laatste voor Real Sociedad in Baskenland. 

5. Gianluigi Buffon

De Italiaanse Gianluigi Buffon is de eindbaas: hij stopte op 45-jarige leeftijd met het verdedigen van het doel. De loopbaan van de Italiaanse sluitpost stond niet krom van alle transfers, want in totaal stond Buffon 673 wedstrijden onder de lat van Juventus. Verder speelde hij nog voor Paris Saint-Germain en Parma, waar hij ook zijn loopbaan afsloot.

Hij won in totaal tien keer de Serie A, en dat is zonder de twee behaalde titels. Deze werden namelijk afgenomen door de nationale bond door een omkoopschandaal. De behaalde landstitels in '04/'05 en '05/'06 werden namelijk niet toegekend. Laat ons ook niet de wereldtitel met Italië vergeten in 2006.

6. Giorgio Chiellini

De 39-jarige Giorgio Chiellini maakte, net als de man hierboven, het grootste deel van zijn carrière door in de Italiaanse competitie. Via Livorno en Fiorentina kwam hij terecht bij De Oude Dame, Juventus. Na 426 wedstrijden in het zwart-wit en 117 optredens in La Squadra Azzurra eindigde de Italiaanse rots in de defensie zijn loopbaan bij MLS-club Los Angeles FC. 

7. Eden Hazard

De enige Belg in dit lijstje is (jammer genoeg) Eden Hazard. De voormalige kapitein van de Rode Duivel is amper 32 jaar oud, maar kende de afgelopen jaren heel wat blessuretijd. Zijn mooiste periode kende Hazard bij Chelsea, al speelde hij ook voor LOSC Lille en Real Madrid. De technisch vaardige flankaanvaller zal uiteraard gemist worden.

Eén van de (nieuwe) hobby's van Eden Hazard: golf

8. Emmanuel Adebayor

Zijn topjaren lagen al even achter de rug, maar de nu 39-jarige Togolees speelde 142 matchen voor Arsenal, 115 wedstrijden voor Monaco, 113 partijen voor Tottenham en zou verder ook nog uitkomen voor ploegen als Manchester City, Real Madrid Basaksehir, Metz en Crystal Palace. Zijn laatste club was AC Semassi uit zijn thuisland Togo. Adebayor werd vijf maal verkozen tot voetballer van het jaar in zijn land, en zelfs een keer tot Afrikaans voetballer van het jaar.

9. Diego Godin

Deze Uruguayaanse krijger verzamelde maar liefst 161 caps voor de nationale ploeg en sloot zijn carrière af bij Velez Sarsfield. We kennen hem natuurlijk van zijn periode bij Atletico Madrid, waar hij maar liefst negen jaar vertoefde. Diego Simeone maakte van hem een keiharde verdediger die niet schuw was van een duel meer of minder. Godin is ondertussen 37 jaar oud.

10. Gareth Bale

Net zoals Eden Hazard kende Gareth Bale heel wat blessureleed bij Real Madrid. De 34-jarige Welshman hield het ook vroeg voor bekeken, maar kan wel terugblikken op een prachtige carrière. 111 matchen voor Wales, 258 wedstrijden voor Real Madrid, 236 partijen voor de Spurs, 45 matchen voor Southampton en op het einde van zijn loopbaan 14 matchen in de MLS bij Los Angeles FC. Nu kan Bale zich focussen op zijn andere passie: golf!

Wat een topvoetballer was Gareth Bale toch: