Waar en wanneer treden de Belgische ploegen deze zomer aan in Europa? HANDIG overzicht!

Het seizoen zit er nog maar net op, of we blikken al vooruit op het volgende. De eerste speeldag is gepland op vrijdag 22 juli, en een week ervoor is er ook al de Belgische Supercup tussen Club Brugge en Gent. Ook in Europa zullen de Belgische clubs rond die periode moeten aantreden. Bij Voetbalflitsen hebben we even op en rijtje gezet wie Europees speelt, wanneer en in welke competitie.

Club Brugge 

Club Brugge is als landskampioen (net als deze ploegen) sowieso geplaatst voor de groepsfase van de Champions League, net als de twee voorgaande seizoenen. Het is (voorlopig) echter de laatste keer dat de Belgische kampioen zich automatisch plaatst door ons slecht Europese coëfficiënt. De eerste poulematch staat gepland op dinsdag 6 of woensdag 7 september. Op 25 augustus wordt er geloot en kent Club Brugge haar drie tegenstanders.

Union

Union Saint-Gilloise mag als vice-kampioen ook naar de Champions League, maar moet daar uiteraard eerst aantreden in de voorrondes. De Brusselaars komen uit in de derde voorronde, wat wil zeggen dat ze twee rondes moeten overleven om Club Brugge te vergezellen in de groepsfase. Dat is een Belgische club nog maar zelden gelukt. Club Brugge slaagde er enkele seizoenen geleden wel in om als vice-kampioen de landskampioen (toen Genk) te vergezellen op het Kampioenenbal. Union kent haar eerste tegenstander op 18 juli en werkt haar heenwedstrijd af op dinsdag 2 of woensdag 3 augustus. Als Union deze of de volgende voorronde verliest, speelt het sowieso in de groepsfase van de Europa League. Ook enkele landskampioenen treden aan in de voorrondes.

De Union-spelers én fans mogen zich opmaken voor de Champions League-anthem, al zal het haar Europese thuiswedstrijden niet in het eigen Dudenpark afwerken. Beluister hier nog even het anthem:

Gent

Gent won afgelopen seizoen de Belgische beker én de Europe Play-Offs. Het zal als enige Belgische club haar Europees seizoen starten in de Europa League. Gent is niet rechtstreeks geplaatst voor de poulefase, maar treedt wel aan in de laatste voorronde, ook wel de play-offs (PO) genoemd. Indien de Buffalo's haar dubbele confrontatie weet te winnen, neemt het sowieso deel aan de poulefase. Bij verlies stroomt het door naar de groepsfase van de Conference League. De loting is op 1 augustus en de wedstrijden op donderdag 18 en 25 augustus.

De Europa League-anthem klinkt als volgt:

Anderlecht

Anderlecht mag net als vorig seizoen aantreden in de derde voorronde van de Conference League. Ze moeten twee rondes zien te overleven als ze de poulefase willen bereiken. Vorig jaar won paars-wit de derde voorronde tegen Laçi, maar verloor het  in de play-offs van Vitesse. Haar eerste tegenstander kent RSCA op 18 juli. De heenwedstrijd is op donderdag 4 augustus en een week later volgt de terugwedstrijd.

Antwerp

Royal Antwerp FC eindigde vorig seizoen als vierde in de Champions Play-Offs en heeft dit jaar het 'zwakste' Europese ticket van alle Belgische ploegen. Het wordt geen makkelijke klus voor The Great Old, want het moet reeds aantreden in de tweede voorronde van de Conference League en moet drie rondes overleven tot de groepsfase. Geen onmogelijke taak, want ook Gent slaagde hier vorig seizoen in. Zij versloegen toen Valerenga, Rigas FS en Rakow Czestochowa. Antwerp speelt aanvankelijk tegen Inter Turku (Finland) of FC Drita (Kosovo). De heenwedstrijd vindt plaatst op donderdag 21 juli, de terugmatch is een week later. Feyenoord was dit seizoen een verliezend finalist van de Conference League, slaagt Antwerp hier dit seizoen in onder leiding van Mark Van Bommel?

De Anderlecht- en Antwerp-fans mogen zich aan deze Conference League-anthem verwachten:

antwerp anderlecht conference league gent europa league club brugge union champions league data