Alles over het EK onder 21 jaar: welke Belgen doen mee, waar kijken, en waar en wanneer wordt gespeeld?
Inhoudsopgave
Voor de Belgische beloften begint deze week het EK voetbal onder 21 in Roemenië en Georgië. Alles wat je moet weten over dit tweejaarlijks toernooi leggen we hieronder voor je uit.
Wanneer en waar vindt het Europees Kampioenschap U21 plaats?
Het Europees Kampioenschap wordt gehouden van woensdag 21 juni tot en met zaterdag 8 juli. Het is de 24ste editie van het Europees Kampioenschap voetbal onder 21 jaar, dat om de twee jaar plaatsvindt. Roemenië en Georgië werden op 3 december 2020 aangeduid als hosts voor dit EK.
Welke landen nemen er allemaal deel aan het EK 21?
Zestien landen doen mee aan het EK voor beloften, waaronder debutant en medeorganisator Georgië. Daarnaast doen ook Roemenië, België, Spanje, Duitsland, Portugal, Engeland, Nederland, Frankrijk, Italië, Noorwegen, Zwitserland, Oekraïne, Tsjechië, Kroatië en Israël mee. De deelnemers zijn verdeeld over vier groepen. De nummers 1 en 2 van iedere poule verzekeren zich van een plek in de knock-outfase. Vanaf dan staan meteen de kwartfinales op het programma.
- Poule A: Georgië, Portugal, België en Nederland
- Poule B: Roemenië, Spanje, Oekraïne en Kroatië
- Poule C: Tsjechië, Engeland, Duitsland en Israël
- Poule D: Noorwegen, Zwitserland, Frankrijk en Italië
Welke Belgen zijn geselecteerd voor het EK U21? En wat zijn hun rugnummers?
De 23 Belgen die deel uitmaken van de selectie voor het Europees Kampioenschap onder 21 jaar zijn: Maarten Vandevoordt (1), Hugo Siquet (2), Zeno Debast (3), Ewoud Pletinckx (4), Koni De Winter (5), Aster Vranckx (6), Loïs Openda (7), Eliot Matazo (8), Yorbe Vertessen (9), Michel-Ange Balikwisha (10), Largie Ramazani (11), Senne Lammens (12), Louis Patris (13), Maxim De Cuyper (14), Ameen Al-Dakhil (15), Arne Engels (16), Anthony Descotte (17), Olivier Deman (18), Mandela Keita (19), Ignace Van der Brempt (20), Maxime Delanghe (21), Charles De Ketelaere (22) en Nicolas Raskin (23), Tussen haakjes staan hun rugnummers.
Wie is bondscoach van de Belgische beloften en wie maakt nog deel uit van de staf?
Jacky Mathijssen is de bondscoach van de Belgische U21, ook wel de jonge Rode Duivels genoemd. Hij wordt bijgestaan door zijn assistenten en tevens ex-profvoetballers Thomas Buffel en Olivier Deschacht. Filip De Wilde is keeperstrainer, Javier Sanchez is performance analyst, Lovic Mandela Son is ook performance analyst, Dominique Henin is physical coach, Evert Detaellenaere teamkok, Wouter Sabbe ploegdokter, Brecht De Coninck ook ploegdokter, Gert-jan Jesper fysiotherapeut, Benjamin Tubiermont ook fysiotherapeut, Mathias Roelandts massagetherapeut, Nicolas Lemonis teammanager, Kevin Waegemans ook teammanager, Eric Dupain press officer, Kasper Vaneeckhout content creator en Gilbert Timmermans delegatieleider. Een serieus team dus achter de schermen.
Wie is er kapitein bij de Belgische beloften?
Aster Vranckx werd door Jacky Mathijssen gekozen als kapitein van de Belgische U21. Hij nam de band over van Amadou Onana, die de stap naar de A-ploeg heeft gezet. "Ik was altijd al één van de leiders in onze groep. Ik ga mezelf nu ook niet boven de andere spelers plaatsen - ik ben hun vader niet. Ik ben dus niet het type dat iedereen zijn wil zal opleggen. Ik zal mijn mening delen wanneer nodig, maar dat mogen andere jongens gerust ook doen.", aldus aanvoerder Aster Vranckx.
Welke speelgerechtigde Belgen zijn er niet bij op het EK voor beloften?
Arthur Vermeeren is geblesseerd voor het EK U21, net als Amadou Onana en Roméo Lavia. Johan Bakayoko werd opgeroepen voor de A-ploeg en zag de combinatie met het EK U21 niet zitten. Ameen Al-Dakhil en Olivier Deman sluiten na Estland aan bij de Belgische beloften.
Waarom doen spelers ouder dan 21 jaar mee aan het EK voor beloften?
Het Europees Kampioenschap onder 21 jaar heeft een bizar leeftijdscriterium. Zo is het mogelijk dat een 22 of 23-jarige speler mee mag doen aan het EK. Concreet mogen alle spelers die geboren werden na 1 januari 2000 opgeroepen worden voor het EK onder 21 jaar. Dit heeft men gedaan zodat spelers die belangrijk waren in de kwalificatiecampagne voor het EK, hun land mogen verdedigen op de eindronde. Loïs Openda en Charles De Ketelaere zijn bijvoorbeeld al ouder dan 21 jaar, maar namen toch deel aan de EK-voorrondes.
Wie zijn de beste spelers op het EK U21?
Heel wat toppers spelen mee op het EK voor beloften. De meest opvallende is zonder enige twijfel deze van Mykhailo Mudryk. De Oekraïner was in januari nog een van dé toptransfers van Chelsea voor €70 miljoen, maar kon het daar voorlopig niet waarmaken. Hoewel hij een basisplaats heeft bij de A-ploeg, zien we hem straks terug op het EK U21. Verder spelen ook nog: Moukoko, Smith Rowe, Jones, Tonali, Gravenberch, De Ketelaere, Tavares, Colwill, Kalulu, Meslier, Veiga, Elliott, Ramsey, Gibbs-White, Thuram, Brobbey, Neto, Madueke, Cherki, Gnonto en Gomez.
Wat is het speelschema van de Belgische beloften op het EK?
De Belgische beloften zitten in een zeer zware poule met gastland Georgië, Nederland en Portugal. Hun eerste groepsmatch is op woensdag 21 juni tegen Nederland, aftrap 18u. De tweede groepsmatch is tegen Georgië op zaterdag 24 juni, eveneens 18u. De laatste poulematch is tegen Portugal op dinsdag 27 juni. Alle groepswedstrijden worden om 18u aangevat. De knock-outfase met acht ploegen (kwartfinale dus) gaat in het weekend van 1 en 2 juli van start. De halve finales worden op 5 juli gespeeld en de finale op 8 juli.
Favorieten EK U21
De grootste favorieten om het EK onder 21 jaar te winnen, zijn Spanje, Engeland, Duitsland en Frankrijk. Zowel Nederland als België lijken volgens de bookmakers niet al te veel kans te maken. Spanje is veruit het meest succesvolle team op dit EK. Ze wonnen al vijf keer het Europees Kampioenschap onder 21 jaar.
Waar kijken naar het EK U21?
Sporza heeft de rechten voor het EK U21. Je kan dus op de site van Sporza kijken naar de matchen van de Belgische beloften, op afstemmen op Canvas. De match België-Nederland op het Europees Kampioenschap wordt woensdag om 17u35 uitgezonden op Sporza/Canvas. Georgië-België kan je zaterdag vanaf 17u35 bekijken op Sporza/Canvas en Portugal-België start volgende week dinsdag om 17u35 op Sporza/Canvas. Andere beloftewedstrijden worden niet uitgezonden, maar uiteraard wel de knock-outfase indien de jonge Rode Duivels het zover schoppen. De eerste twee ploegen in de poule van vier gaan door.
Welke scheidsrechters fluiten op het EK U21?
In totaal zijn er twaalf scheidsrechters aangeduid voor het Europees Kampioenschap onder 21 jaar. Met daarbij één Belg: Erik Lambrechts. Hij wordt vergezeld door onze landgenoten Jo De Weirdt en Kevin Monteny. De andere hoofdofficials zijn Aliyar Agayev (Azerbeidzjan), Willy Delajod (Frankrijk), Espen Eskas (Noorwegen), Horatiu Fesnic (Roemenië), Rade Obrenovic (Slovenië), Duje Strukan (Kroatië), Mohammed Al-Hakim (Zweden), Morten Krogh (Denemarken), Allard Lindhout (Nederland), Joao Pinheiro (Portugal) en Donatas Rumsas (Litouwen)
Historie Belgische beloften op het EK
De Belgische beloften namen in totaal nog maar drie keer mee aan het EK U21, in 2023 wordt dit dus de vierde keer. De laatste keer dat we meededen was in 2019, want voor het EK Van 2021 konden we ons jammer genoeg niet plaatsen. Hun beste prestatie was dan weer de halve finale op het EK U21 in 2007. De Belgen plaatsten zich al op 29 maart 2022 voor het komende EK door hun poule in de voorrondes te winnen.
Hoe plaats je je voor de Olympische Spelen?
In totaal kunnen er vier Europese ploegen zich plaatsen voor de Olympische Spelen van 2024 in Parijs. met andere woorden: de vier halve finalisten zijn verzekerd van een Olympisch ticket. Toch is Frankrijk al geplaatst aangezien zij gastland zijn van de Olympische Spelen. Verder worden er dus maar drie Europese tickets meer verdeeld. Indien de Belgen minstens brons pakken, zijn ze er volgend jaar altijd bij in Parijs. De laatste keer dat de Belgen meeden op de Olympische Spelen, was in 2008 (peking). Toen haalden we de halve finale.
Waar worden de wedstrijden gespeeld? Wat zijn de stadions?
De 31 wedstrijden worden afgewerkt in acht stadions, verdeeld over vijf gaststeden. Roemenië is met vier stadions in twee steden van de partij: het Stadionul Steaua en het Rapid-Giuleștistadion in Boekarest en de Cluj Arena en het Dr.-Constantin-Rădulescustadion in Cluj-Napoca.
Georgië is met vier stadions in drie steden vertegenwoordigd: het Boris Pajtsjadzestadion en het Micheil Meschistadion in Tbilisi, het Batoemistadion in Batoemi en het Ramaz Sjengeliastadion in Koetaisi. De finale wordt gespeeld in het Batoemistadion. De Belgen spelen in de poulefase twe keer in het Micheil Meschistadion (Tbilisi) en één keer in het Boris Pajtzjadzestadion (ook Tbilisi).