Chef sport van GVA geeft bizarre mening over Gouden Schoen: "Gaat niet meer over beste voetballer."

Hans Vanaken werd woensdagavond overstelpt met felicitaties. Iedereen is het erover eens dat de Limburger een oververdiende winnaar is van deze editie van de Gouden Schoen. Bijna iedereen moeten we zeggen, want chef sport van GVA, Peter Goris, houdt er een andere mening op na.

Peter Goris had in z'n column het volgende te zeggen:

Niet dat ik het Hans Vanaken niet gun. Vorig jaar rond deze tijd stond hier, op dezelfde plek in deze krant, dat Ruud Vormer de Gouden Schoen won 'bij gebrek aan beter'. Dat zouden we nu moeiteloos kunnen herhalen. Maar het zou toch een beetje oneerlijk zijn. Vanaken is zo veel meer voetballer, speelt en beweegt met zo veel meer gevoel, is zo veel intelligenter en preciezer dan zijn bonkige voorganger. Koppel daar uitmuntende statistieken, de prijzen met Club, een enkele schittering in de Champions League en zijn eerste selectie voor de Rode Duivels aan vast en je hebt een winnaar. Naar Belgische normen, althans.

Maar toch. Eerlijk? Ondergetekende had gehoopt op Pozuelo als Gouden Schoen. Of Malinovskyi zelfs. Maar helaas gaat de Gouden Schoen niet écht over de beste voetballer op dit moment op de Belgische velden, maar over de meest regelmatige speler in het voorbije kalenderjaar, even helaas gespreid over twee halve seizoenen. Pozuelo zal nog enkele maanden moeten wachten, voor hij hopelijk - zonder tegenstand - tot Profvoetballer van het Jaar wordt verkozen. Zeker nu de Genkse balvirtuoos toch in België blijft.

En ondertussen gaat het leven verder. Met Hans Vanaken als Gouden Schoen. Zouden er echt veel mensen die geen supporter zijn van Club Brugge op het puntje van hun stoel gaan zitten als Vanaken het veld betreedt? Is de Limburger daarvoor niet té nuchter, té minzaam, té kleurloos? Vanaken mag zonder twijfel een zeer goede voetballer zijn, de liefhebber wil meer. Ook zij weten dat de ideale schoonzoon doorgaans niet de meest sexy in de rij is.

Het zal Club Brugge worst wezen. Na Izquierdo en Vormer scoren Verhaeghe en co nu met Vanaken drie op een rij in de Gouden ranglijst. Een unicum. Maar het wordt toch tijd dat de (andere) Belgische clubs nog eens een échte voetbalheld binnenhalen, die met vlag en wimpel de Gouden Schoen mag winnen. Zodat de grootste voetbalprijs niet alleen meer naar de 'meest verdienstelijke én constante' speler gaat. Want die kan doorgaans enkel het verstand bekoren, zelden het hart.