12 jaar geleden nog UCL-groepsfase: Russische (ex-)topclub promoveert als kampioen naar 1e klasse

Er zijn dit seizoen veel traditieclubs of 'grote' namen gedegradeerd uit de hoogste klasse, denk maar aan Leicester City in Engeland, Hertha Berlijn in Duitsland en Sampdoria in Italië. Maar sommige ploegen keren gelukkig ook terug naar het hoogste niveau. Cagliari, Burnley, FC Metz... Eén van die clubs is ook Rubin Kazan. De Russiche topclub degradeerde vorig jaar verrassend naar de tweede klasse, maar dit seizoen werden ze meteen weer kampioen. En dat mogen we best goed nieuws noemen.

Rubin Kazan degradatie

Rubin Kazan eindigde vorig seizoen slechts vijftiende in de Premjer-Liga. Ze konden in 30 matchen maar acht keer winnen, vijf keer gelijkspelen en ze verloren maar liefst zeventien keer. Met 56 tegengoals hadden ze de tweede zwakste verdediging van het land. Uiteindelijk hadden ze één puntje tekort om Ufa in te halen, zij speelden nog barrages voor het behoud. FK Oeral, dat zich rechtstreeks kon redden, telde uiteindelijk vier puntjes meer. Toch was de degradatie een feit.

Rubin Kazan promoveert als kampioen

Lang heeft hun avontuur in de tweede klasse echter niet geduurd, gelukkig maar. Rubin Kazan werd kampioen in de Russiche tweede klasse nadat het negentien keer won in 34 wedstrijden. Ze verloren amper drie keer en slikten ook slechts 27 tegengoals. Ze telden uiteindelijk twee punten meer dan Baltika Kaliningrad en vijf punten meer dan Alaniya. Volgend seizoen mogen we ze dus opnieuw verwelkom op het hoogste niveau. Eerlijk is eerlijk: dat is de reeks waar het gewoon thuishoort. Een andere traditieclub, Deportivo, is helaas niet op de weg terug.

2x Champions League

Rubin Kazan is een (voormalige) topclub van Rusland. Hoewel het slechts twee titels won, eindigde het regelmatig bovenin en speelde het ook veel Europese matchen. Twee jaar geleden eindigden ze nog vierde op het hoogste niveau, en in het seizoen 2009/2010 en 2010/2011 speelden ze in de poulefase van de Champions League. Opvallend: op het WK in 2018 werden er nog enkele matchen gespeeld in het stadion van Rubin Kazan, dat plaats biedt aan 45.000 toeschouwers. Welkom terug!

In het seizoen 2009/2010 zaten ze in een Champions League-poule met Dynamo Kyiv, Inter en Barcelona. Ze eindigden derde in hun groep na onder meer een 1-2 zege op Barcelona. Bekijk deze beelden hieronder: