Belgisch stadion van ex-stamnummer 6 helemaal in vergeetput beland, ooit 40.000 plaatsen!

Het Belgische voetbal kent heel veel stadions, denk maar aan het Koning Boudewijnstadion, het Jan Breydelstadion van Club Brugge en het Lotto Park, waar RSC Anderlecht zijn thuiswedstrijden afwerkt. Het ene gebouw is al wat mooier dan het andere, maar elk stadion heeft wel zijn eigen geschiedenis. Wij van Voetbalflitsen lichten deze keer graag een stadion uit dat op 70 jaar tijd nog niets veranderd is, namelijk het Drie Lindenstadion. Dat was ooit het stadion van het voormalig stamnummer 6, Racing Club de Bruxelles én één van de grootste stadions in ons land. Gelukkig kreeg het stadion geen ander functie zoals deze.

Drie Lindenstadion

Het Drie Lindenstadion is gelegen in de gemeente Watermaal-Bosvoorde, in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. In 1948 werd het stadion gebouwd ter vervanging van het te klein geworden Stade du Vivier d'Oie wat zoveel betekent als De Ganzenvijver. Het stadion werd ter beschikking gesteld van de omniclub Racing Club de Bruxelles en daarom zie je rondom het voetbalveld een atletiekpiste met zes banen. Het stadion kent één hoofdtribune met overdekte zitplaatsen en de rest is niet veel meer dan een betonnen kuip met onoverdekte staanplaatsen. Officieel zou het stadion plaats kunnen bieden aan zo'n 40.000 toeschouwers, dat is zelfs meer dan bijvoorbeeld het Jan Breydelstadion. Uiteraard met veel minder zitplaatsen.

Racing Club de Bruxelles

De openingswedstrijd van het stadion vond plaats op 11 november 1948 tegen de toenmalig grootmacht uit Italië, AC Torino. De Brusselaars gingen kansloos onderuit tegen de Italianen met 0-3, maar hetgene wat de meeste mensen onthouden van die wedstrijd is de ramp die nadien plaatsvond. Vier maanden na deze wedstrijd kwamen alle spelers van het Italiaanse voetbalteam om in een vliegtuigramp. 

RRC De Boitsfort

In vergelijking met 70 jaar geleden ziet het stadion, buiten een beetje onkruid en wat mos, er nog krak hetzelfde uit. Momenteel is het stadion de thuisbasis van RRC De Boitsfort, een ploeg in Tweede Provinciale A. De supporters mogen alleen nog maar de overdekte hoofdtribune gebruiken, omdat de staanplaatsen niet meer veilig zijn. In 2010 werd het Drie Lindenstadion samen met De Ganzenvijver als monument beschermd omwille van hun sportieve en esthetische waarde. Er zijn nog stadions in ons land die volledig in de vergeetput zijn beland.

Vervallen stadion Drie Lindenstadion

Met video:

Ook interessant