Alles over de Relegation play-offs... het nieuwe format en grootste kanshebbers

De laatste speeldagen van de reguliere competitie worden de komende weken afgewerkt, dus voor ons een uitgelezen mogelijkheid om al eens vooruit te blikken naar wat de laatste vier teams te wachten staat. Deze relegation play-off is nieuw en heeft dus wel een introductie nodig.

Welke clubs nemen deel aan de Relegation play-offs?

Net zoals bij de Champions' play-offs, zijn er hier al twee clubs zeker van deelname aan de relegation play-offs. KV Kortrijk en KAS Eupen hebben elk 21 punten, zeven punten minder dan Charleroi dat twaalfde staat. De resterende twee plekken worden verdeeld onder Westerlo op 29 punten, Charleroi op 28, OH Leuven op 26 en RWD Molenbeek op 23. Twee van de vier zullen moeten vechten tegen degradatie, de andere twee kunnen opgelucht adem halen en zich focussen op de Europa play-offs. 

Hoe gaat de Relegation play-offs in z'n werk?

Zoals reeds aangehaald, strijden de laatste vier teams voor behoud in de Jupiler Pro League. Dit doen ze door zes wedstrijden te spelen tegen hun rechtstreekse concurrenten, eens thuis en eens uit. Belangrijk is hier dat de punten, in tegenstelling tot de andere twee play-offs, niet gehalveerd worden. De ploegen die na de zes wedstrijden laatste en voorlaatste staan, degraderen naar tweede klasse. De winnaar van de relegation play-offs is veilig, maar de tweede speelt een barragewedstrijd tegen de derde uit 1B, de tweede klasse. 

KV Kortrijk staat voorlopig laatste, maar na een 3-2 overwinning tegen RWDM is er terug hoop:

Als Eupen enkele punten te weinig heeft voor behoud, zullen veel Eupen-fans toch even terugdenken aan de goal van KVK-doelman Tom Vandenberghe...