Geen OHL of KVO: Union sluit interessant akkoord voor stadion Europese matchen volgend seizoen

Union Saint-Gilloise eindigde afgelopen seizoen derde in de Jupiler Pro League en plaatste zich zo automatisch voor de play-offronde van de Europa League. Indien deze gewonnen wordt, komen ze terecht in de groepsfase van de Europa League. Indien ze verliezen dan spelen ze nog altijd Conference League. Sowieso Europees voetbal dus voor Union, maar de vraag is dan altijd in welk stadion? Het Dudenpark voldoet namelijk niet aan de voorwaarden voor Europees voetbal.

Union Europees in Lotto Park Anderlecht

Vorig seizoen speelde Union haar Champions League-voorronde en de groepsfase van de Europa League in het stadion van OH Leuven, terwijl de knock-outwedstrijden werden afgewerkt in het Lotto Park van Anderlecht. Dit om de gevoelige overgang van Felice Mazzu te compenseren. Toch zal Union ook komend seizoen uitwijken naar het Lotto Park. Op zich geen probleem, want paars-wit speelt zelf geen Europees voetbal, een contrast met vorig seizoen. Voorlopig is er wel enkel nog maar een akkoord over de play-offronde van de Europa League en nog niet over poulematchen of een eventuele knock-outfase. Hierover wordt nog onderhandeld. 

Dudenpark Union bouwplannen

De enige reden waarom Union haar Europese thuiswedstrijden in het stadion van Anderlecht afwerkt, is omdat het eigen Dudenpark niet aan de voorwaarden voor Europees voetbal voldoet. Union Saint-Gilloise werkt wel aan bouwplannen voor een nieuw stadion, zodat de Brusselse ploeg binnen enkele jaren haar Europese campagnes gewoon in haar eigen tempel kan afwerken. Zolang dat nieuw stadion er nog niet staat, zal er altijd moeten uitgeweken worden. Datzelfde Union is trouwens uitstekend aan het nieuwe seizoen begonnen!

Diaz Arena Union

Opvallend: Union sloot enkele maanden geleden een akkoord met KV Oostende om de Europese thuiswedstrijden van volgend seizoen in de Diaz Arena te spelen. Zover kwam het uiteindelijk niet, maar dat was geen verrassing. Deze overeenkomst werd namelijk gesloten om een licentie voor de Jupiler Pro League binnen te halen. Vorig seizoen sloot Union bijvoorbeeld een overeenkomst met Zulte Waregem, maar werd daar ook nooit Europees voetbal gespeeld. Leuke toevoeging: indien de Brusselaars voor komend seizoen Champions League hadden gehaald, had het Koning Boudewijnstadion sowieso de nieuwe thuishaven geworden en dus niet het Lotto Park van Anderlecht.

Philippe Bormans

Toen Union twee seizoenen geleden nog Europees voetbal veiligstelde, zei CEO Philippe Bormans het volgende: "We hebben een akkoord met OH Leuven om onze voorrondes aan Den Dreef af te werken. In een eventuele poulefase blijft het de bedoeling om in het Koning Boudewijnstadion te spelen. De gesprekken met de stad Brussel lopen. Ik voel veel bereidwilligheid bij de stad om er samen een leuk avontuur van te maken, dat komt wel in orde", beweerde hij. "Uiteraard hadden we liever in het Dudenpark gespeeld, maar ik snap dat dat het niet ­mogelijk is door de UEFA-voorwaarden. We werken hard om in de toekomst niet meer te moeten uitwijken", voegde hij er nog aan toe. Uiteindelijk zou ook de groepsfase in Leuven afgewerkt worden. Enkel de knock-outwedstrijden vonden plaats in het Lotto Park van Anderlecht.

philippe bormans union