Alles over de 'Profvoetballer van het jaar'-award: wie mag stemmen, wanneer en winnaars

In het voetbal draait alles uiteindelijk altijd om één iets: het winnen van prijzen. Vooral in teamverband, maar ook als individu worden er heel wat uitgereikt. In België is de meest bekende natuurlijk de Gouden Schoen, maar daarnaast zijn er nog twee: de Ebbenhouten Schoen (met een heerlijke erelijst) en de Profvoetballer van het Jaar. Over die laatste kom je hier alles te weten.

Wat is de Profvoetballer van het Jaar-award?

De Profvoetballer van het jaar-award is een trofee die wordt uitgereikt aan de beste voetballer uit de Jupiler Pro League.

Wie mag er stemmen op de Profvoetballer van het Jaar?

Alle spelers van de clubs uit de Jupiler Pro League mogen hun stem uitbrengen. Daarnaast mogen ook Belgische spelers uit het buitenland dat doen.

Wat is het verschil tussen Profvoetballer van het Jaar en de Gouden Schoen?

Het grote verschil met de trofee voor Profvoetballer van het Jaar, is dat de Gouden Schoen wordt uitgereikt na elk kalenderjaar. De trofee voor Profvoetballer van het Jaar wordt pas na het afgelopen seizoen uitgereikt en is dus op basis van de prestaties tijdens het seizoen, in tegenstelling tot de Gouden Schoen die op basis is van de prestaties van een heel kalenderjaar.

Een ander verschil is de stemming. Bij de Gouden schoen stemmen sportjournalisten, bestuurslui van de Belgische voetbalbond, enkele scheidsrechters en vroegere winnaars van de Gouden Schoen. Bij de Profvoetballer van het Jaar zijn het de spelers uit de competitie zelf die mogen stemmen, alsook Belgische spelers in het buitenland. 

Wie reikt de Profvoetballer van het Jaar-award uit?

Deze trofee komt er op initiatief van l'Avenir, Het Nieuwsblad en de Pro League zelf.

Wanneer was de eerste editie van de Profvoetballer van hetJaar?

Het eerste gala vond plaats in 1984. De prijs bestaat ondertussen al 39 jaar. De eerste drie edities werden overigens gewonnen door Jan Ceulemans, een van de beste spelers ooit van Club Brugge.

Wanneer wordt de Profvoetballer van het Jaar-award uitgereikt?

In tegenstelling tot de Gouden Schoen, die meestal in de winter wordt uitgereikt, wordt de Profvoetballer van het jaar-trofee uitgereikt na elk voetbalseizoen. Dit jar zullen de Pro League awards begin juni plaatsvinden.

Wie won de Profvoetballer van het Jaar-trofee al het vaakst?

Marc Degryse won deze trofee al vier keer en daarmee doet niemand beter. Drie spelers wonnen hem in het verleden al driemaal: Pär Zetterberg, Mbark Boussoufa en Jan Ceulemans.

Welke prijzen worden er nog uitgedeeld?

Tijdens het gala, dat nu de Pro League Awards noemt, worden ook nog de 'Jonge Profvoetballer van het Jaar', de 'Trainer van het Jaar', de 'Scheidsrechter van het Jaar', de 'Keeper van het Jaar', de 'Fair-Play Prijs', het 'Doelpunt van het Jaar', de '1B Speler van het Jaar', de 'Football & Community Award', de 'Toro Groundsmen Award' en de 'Best Belgian Female Football Player' verkozen. De meeste kanshebbers worden pas enkele dagen op voorhand bekend gemaakt.

Wie zijn de laatste winnaars van de Profvoetballer van het Jaar-award?

Winnaars Profvoetballer van het jaar

In 2013 won Carlos Bacca de Profvoetballer van het jaar-award, en hier is waarom:

Ook interessant