Ex-smaakmaker van RSCA vindt na 5(!) maanden zoeken nieuwe club... Engelse 2e klasse!

Yannick Bolasie zit waarschijnlijk nog in het kortetermijngeheugen van de Anderlecht-supporters. De Congolees is dan ook het prototype van een echte 'clubhopper'; hij speelde in zijn carrière namelijk voor maar liefst veertien (!) clubs, bij de meeste vaak op uitleenbasis. In zijn hoogdagen kostte Bolasie ooit nog bijna dertig miljoen euro. Sinds juli zat Bolasie zonder club, maar daar kwam deze week een oplossing voor: de winger gaat aan de slag bij Swansea City.

Yannick Bolasie

Bolasie startte zijn carrière in de lagere reeksen van Engeland. Nadat hij in 2006 zijn jeugdclub Rushden & Diamonds F.C. verliet voor Hillingdon Boro, trok hij een jaar later voor het eerst op buitenlands avontuur. Na een seizoen bij het Maltese Floriana keerde Bolasie al terug naar Engeland waar hij aan een reeks uitleenbeurten begon bij oude liefde Rushden & Diamonds, Plymouth Argyle en Barnet. Nadien kwam de Congolese flankaanvaller via Bristol bij toenmalig tweedeklasser Crystal Palace terecht, bij wie hij vier seizoenen lang een onbetwiste basispeler was. In zijn eerste seizoen bij de Eagles promoveerde hij meteen, waardoor hij zijn dribbelkunsten voortaan in de Premier League mocht tonen.

Bolasie Everton

In 2016 leverde dat hem een toptransfer van een kleine dertig miljoen euro op naar het Everton van Romelu Lukaku. Vanaf dan ging de carrière van de dribbelkont bergaf. De in Frankrijk geboren Bolasie was een jaar lang buiten strijd vanwege een kruisbandblessure en kon zich daarna niet in de basiself van de Toffees knokken, waardoor hij aan een nieuwe reeks uitleenbeurten begon. In totaal kwam hij uit op 119 wedstrijden in de Premier League, waarin hij elf keer scoorde en 23 assists gaf. 

Yannick Bolasie Anderlecht Swansea City

Zo kwam hij na een half seizoen bij Aston Villa in de Championship in de winter van 2019 mede door toedoen van Lukaku bij Anderlecht terecht. In het Lotto Park deed de flankaanvaller het uitstekend en speelde hij in een half jaar zeventien wedstrijden, waarin hij zes keer scoorde en drie assists gaf. Zo maakte hij op de Bosuil ooit het winnende doelpunt voor paars-wit tegen Antwerp. Een verlengd verblijf in Brussel zat er echter niet in, waardoor Everton hem daarna verhuurde aan Sporting Lissabon en Middlesbrough. In augustus 2021 bood de Turkse eersteklasser Caykur Rizespor de transfervrije 'Yala' een reddingsboei, bij wie zijn contract in juli deze zomer afliep. Vanaf nu gaat Bolasie dus aan de slag bij Swansea City, in de Championship. 

Bolasie staat bekend als een bizarre dribbelkont:

Ook interessant