De comeback van Yannick Ferrera in België: wat moet u over hem weten?

Yannick Ferrera is terug in het land! De ex-coach van onder meer Standard en KV Mechelen gaat bij RWD Molenbeek de uitdaging aan. Zijn eerste opdracht is alvast de Brusselaars van behoud in de Jupiler Pro League verzekeren. Dat lijkt een aartsmoeilijke taak, aangezien de club de Relegation play-offs als laatste ingaat. Met slechts twee gewonnen punten in 2024 moet er al een stevig shock-effect komen onder Ferrera.

Yannick Ferrera in opleiding

Op 23-jarige leeftijd besefte Yannick Ferrera dat profvoetbal halen haast onmogelijk werd en focuste hij zich op zijn studies. Het voetbalbeestje in hem ging niet weg en in 2004 werd hij jeugdtrainer bij RSC Anderlecht. Daar werkte hij onder meer met Romelu Lukaku tot Ferrera in 2010 Anderlecht verruilde voor een jobje als video-analyst bij AA Gent. Toen Michel Preud'homme een jaar later koos voor een avontuur in Saoudi-Arabië, ging Ferrera met hem mee en werd hij assistent van Preud'homme bij Al Shabab. 

Yannick Ferrera als coach in België

Het Saoudisch avontuur duurde echter niet lang, want in de zomer van 2012 werd Ferrera aangesteld als nieuwe coach van Charleroi. Ondanks dat hij zijn UEFA Pro-Licence nog niet had, deed hij het niet slecht bij de gepromoveerde zebra's. Midden februari, wanneer het behoud verzekerd was, nam hij ontslag.

Enkele maanden later koos Ferrera voor een avontuur in Limburg. Sint-Truiden was twee seizoenen daarvoor gedegradeerd en eindigde haar eerste seizoen in tweede klasse als vierde. In het eerste seizoen onder Ferrera werden de kanaries derde, maar het seizoen nadien was het wel prijs. STVV werd kampioen met negen punten voorsprong op Lommel.

Succestrainer Ferrera kreeg in september 2015 een kans bij het grote Standard dat net 2de en 4de geworden was, maar een slechte seizoensstart kende. Ferrera haalde met een al sukkelend Standard 1/15 en stond na elf wedstrijden allerlaatste. Er kwam echter beterschap aan en de Rouches eindigden alsnog in play-off 1. De grootste triomf was ongetwijfeld de bekeroverwinning tegen Club Brugge. Desondanks werd Yannick Ferrera in september 2016 ontslagen. 

Ferrera was van rusten niks weten en nog geen week later werd hij trainer bij KV Mechelen, dat haar coach naar Standard had zien vertrekken. Het bleek geen match. In het eerste seizoen eindigde hij met Mechelen nochtans knap zevende, op één punt van play-off 1, maar een dramatische start van het seizoen 2017/18 deed hem de das om. KV Mechelen zou trouwens dat seizoen degraderen naar tweede klasse met 27 punten.

Zijn laatste club in België was Waasland-Beveren. De samenwerking tussen de Waaslanders en Ferrera zou slechts vijf maanden duren. Op Wapenstilstand 2018 werd hij verplicht de wapens neer te leggen en het geweer van schouder te veranderen. Dat deed hij. Na zes jaar quasi non-stop hoofdtrainer te zijn, nam Yannick Ferrera een sabbatjaar. Het volgende avontuur lag in een ver, maar niet onbekend land.

Yannick Ferrera als coach in het buitenland

In oktober 2019 trok Ferrera voor de tweede keer naar Saoudi-Arabië. De ploeg in nood was Al-Fateh, dat met 1/18 laatste stond in de Saudi Professional League. Ferrera loodste de club mede door topspits Mitchell te Vrede naar een dertiende plek, één puntje boven de degradatiestreep. Een contractverlenging en enkele nieuwe namen, waaronder Christian Cueva en Mourad Batna, deden wonderen en de club bereikte een knappe zevende plek. In de winter van 2022 verliet Ferrera de club. 

Een goeie tien maanden later werd Ferrera aangesteld door de Cypriotische vice-recordkampioen Omonia Nicosia. Na slechts zeventien wedstrijden werd hij bedankt voor bewezen diensten.

Het nieuwe seizoen schiep een nieuwe Saoudische kans voor Ferrera. De pas gepromoveerde club Al-Riyadh legde haar lot in zijn handen, maar besloot na een 4/18 dat die handen niet voldoende waren om de degradatie te ontlopen. De Braziliaan Odair Hellmann blijkt deze handen voorlopig wel te hebben, want op het moment van schrijven staat de club met 24 punten boven de streep.

Yannick Ferrera bij RWDM

We zijn nu een half jaar na zijn ontslag bij Al-Riyadh en Ferrera heeft waar hij op hoopte: een club in de Belgische eerste klasse. De opdracht bij RWD Molenbeek is simpel, maar aartsmoeilijk. Heel wat voetbalfans hebben de Brusselaars al afgeschreven en ook de recentste resultaten van RWDM spreken boekdelen. Het wist in 2024 nog geen wedstrijd te winnen en heeft samen met Eupen de slechtste vorm. Desondanks is het mathematisch nog allemaal mogelijk en zou een overwinning tegen Charleroi op de openingsspeeldag van de Relegation play-offs een heuse reddingsactie in gang kunnen zetten.

Ferrera heeft tijdens deze internationale periode nog iets minder dan twee weken om zijn team voor te bereiden. In de tussentijd speelt België een vriendschappelijke interland tegen Engeland.