Méér dan lastig: hoe wordt de kalender van de Jupiler Pro League opgemaakt?

Een huzarenstukje. Zo kunnen we het opstellen van de jaarlijkse kalender van het Belgisch voetbal het best omschrijven. Een werkje dat jij en ik wellicht niet zouden willen doen, want er komt heel erg veel bij kijken. Maar toch slagen ze er ieder jaar in om een uiteindelijke kalender op te stellen, waarin alle matchen worden gespeeld. De hamvraag is: hoe wordt de kalender van de Jupiler Pro League gemaakt? Er wordt rekening gehouden met tal van factoren.

Politiediensten

Een van de grootste belanghebbenden bij een voetbalmatch op het hoogste niveau zijn uiteraard de politiediensten. Zij moeten er namelijk voor zorgen dat de match in goede banen wordt geleid én er geen veiligheidsrisico's zijn. En dat kan alleen maar als slechts één ploeg uit eenzelfde stad een thuismatch speelt. Club Brugge en Cercle Brugge spelen bijvoorbeeld nooit in hetzelfde weekend thuis.

Evenementen

De Ronde van Vlaanderen, Rock Werchter, de Gentse Feesten... Dat zijn slechts enkele van de tientallen evenementen die op Belgische bodem doorgaan. Daar moet dus ook rekening mee gehouden worden in de kalender, want ook daar is politie nodig. Zo speelt Gent al tien jaar op rij eerst uit op de eerste speeldag.

Ploegen die Europees spelen

Het mag dan maar de Jupiler Pro League zijn, toch spelen er in ons land elk jaar enkele ploegen Europees voetbal. Dat maakt het meteen een pak lastiger, want het is nu nog niet zeker dat bijvoorbeeld Anderlecht zich kwalificeert voor Europa. Daarnaast wil de Pro League de topploegen die Europees spelen beschermen, om punten te sprokkelen.

Seizoensstart

Een belangrijk punt bij de samenstelling van de kalender: alle ploegen moeten ongeveer een gelijke competitiestart kennen. Het mag bijvoorbeeld niet zijn dat een kleinere club begint aan de competitie met alle topploegen in de eerste zes speeldagen. Ook Eleven, dat de rechten bezit voor de JPL, heeft natuurlijk eisen.

WK 2022

Eind 2022 is het opnieuw zover: een nieuwe Wereldbeker in Qatar, helaas zonder heel wat topspelers. Maar ook dat bezorgt de kalendermaker hoofdpijn, want uitzonderlijk vindt het WK dit jaar plaats in november en december in plaats van de zomer. Beluister hier het volledige WK-lied.

Beloften

Vanaf volgend seizoen zal 1B, de tweede afdeling in het Belgisch voetbal, er een pak anders uitzien. Ze gaan van acht naar 12 ploegen: er komen enkele beloftenteams van 1A-ploegen bij. Maar ook in de Nationale reeksen komen er beloftenteams bij, waardoor er derby's zullen zijn. En dat is uiteraard een veiligheidsrisico. De U23 van Antwerp moet bijvoorbeeld meerdere matchen zonder publiek spelen. Deze ploegen mogen dan niet thuis spelen in hetzelfde weekend.

Ook interessant