Beneliga nog niet helemaal van tafel geveegd, 'split-competition' is een andere optie

Sinds de jaren negentig toen Michel Verschueren er mee op de proppen kwam, is er al sprake van een Beneliga. Op dat moment kreeg dat voorstel veel tegenkanting. De Beneliga moest een competitie worden waarbij de beste Nederlandse en Belgische clubs strijden voor de Europese tickets en de landstitel. Zelfs nu nog zijn er al vele jaren over gegaan zonder dat er echt een concreet akkoord is tussen de Eredivisie en de Jupiler Pro League. Nu zou er blijkbaar toch sprake zijn van een finaleronde na de winterstop en dus geen echt volledige samensmelting. 

Beneliga

In 2019 lag er een plan op tafel waarbij een Beneliga in 2025 zou gecreëerd worden met achttien clubs. Het zouden er tien uit Nederland en acht uit België zijn. De achttien clubs zouden op die manier zeven Europese tickets onder elkaar moeten verdelen. Hoewel beide landen onderzoek gedaan hebben naar de haalbaarheid van deze competitie en dat rapport was positief, blijft er dezer dagen maar weinig tot niets van dat plan over en is men zelfs bezig aan een ander alternatief. 

Aan een eventuele Beneliga zijn natuurlijk zowel voor- als nadelen verbonden. Het niveau van de clubs zou stijgen omdat men tegen steeds betere en sterkere tegenstanders speelt en het zou een financiële boost betekenen voor de betrokken clubs. Een eventuele Beneliga zou er misschien voor kunnen zorgen dat we dichter kunnen aanleunen bij de top vijf competities en aansluitend daarbij worden grotere talenten misschien langer in eigen rangen gehouden.

Dat is allemaal positief voor de grote clubs, maar het zijn de kleintjes die de prijs moeten betalen. Zij zullen niet allemaal op het hoogste niveau aantreden, wat leidt tot minder inkomsten en wie weet ook een verlies van supporters. Buiten dat hebben de Belgische supporters weinig voeling of rivaliteit met de Nederlandse clubs. Komen daar ook de langere reisafstanden bij, dan lijkt het toch niet ideaal zo'n Beneliga

Finaleronde 

Omdat de clubs en verschillende competities er maar niet uitgeraken, zou er nu een nieuw plan op tafel liggen. Dat plan zou bestaan uit een finaleronde tussen de hoogst gerangschikte teams uit zowel Nederland als België. Dit zou de 'split-competition' moeten worden. Daarbij worden de vaderlandse competities deels behouden en spelen de twee bovenste helften vanaf de winterstop tegen elkaar. Vooralsnog zijn in België alleen de G5 + KV Mechelen en Antwerp voorstander van deze competitie, maar vooralsnog is er nog steeds geen duidelijkheid over een eventuele samensmelting tussen de Eredivisie en de Jupiler Pro League. Het blijft maar gissen in het duister of er al dan niet een Beneliga gaat komen. 

Voorstanders voor beneliga Belgische clubs

App Store: App Store Link

Play Store:Play Store Link