Ex-JPL-smaakmaker en voormalig Algerijns international speelt op 31e in Franse vierde klasse!

Het kan snel keren in het leven. Op het ene moment ben je de sterspits van KV Kortrijk, op het andere speel je in de Franse vierde klasse op je 31ste. Idriss Saadi maakte het beide mee. De voormalig international voor Algerije speelt sinds deze zomer voor Andrézieux in de Championnat National 2 - Groupe A. Drie jaar geleden speelde hij nog in de Jupiler Pro League met Cercle Brugge. 

Idriss Saadi

De Algerijnse spits werd geboren in Valence, Frankrijk en verruilde de academie van zijn geboortestad op 14-jarige leeftijd voor het grote Saint-Étienne. Hij maakte zijn debuut bij Les Verts in 2010, maar werd na anderhalf seizoen uitgeleend aan Reims. Een tweede uitleenbeurt, dit keer naar Ajaccio, bevatte ook weinig progressie en zo werd hij verkocht aan Clermont Foot in de Ligue 2. Zijn achttien goals in 39 wedstrijden leverden hem een transfer naar Cardiff City uit Wales op. Blessures zorgden ervoor dat hij nauwelijks aan spelen toe kwam en in 2016 werd Saadi uitgeleend aan KV Kortrijk. Aan het Guldensporenstadion had hij een uitstekend seizoen en Strasbourg pikte hem op. Het lukte opnieuw niet en zelfs een uitleenbeurt aan Cercle Brugge hielp niet. Hij probeerde het een laatste keer in de Franse tweede klasse bij Bastia, maar ook hier speelde hij weinig. In 2022 vertrok hij naar zijn thuisland Algerije, waarmee hij ooit twee caps haalde, om voor CR Belouizdad te spelen. Na een half jaar leek Idriss Saadi zijn voetbalschoenen aan de haak te hangen. Afgelopen zomer vond hij toch een club om zijn carrière opnieuw te lanceren: Andrézieux.

Andrézieux-Bouthéon FC

De club uit de Rhône-Alpes werd in 1947 opgericht en speelde tot in 2005 in de Franse vijfde of zesde klasse. In het seizoen 2004/05 promoveerde het, maar het degradeerde meteen weer. Het seizoen erop konden ze opnieuw promotie afdwingen en overleefde het twee seizoenen. Het duurde tot 2016 vooraleer de club weer kon vieren. Sindsdien spelen 'Les faucons' (de valken) in de Franse vierde klasse. Het hoogtepunt van de club kwam er in 2019 toen het in de Coupe de France Olympique Marseille versloeg en in de 16de finale terecht kwam. Daarin verloor het van Sporting Club Lyon. Vorig seizoen eindigde Andrézieux elfde van de zestien ploegen. 

Bekijk hieronder de schitterende volley die Saadi met Kortrijk tegen Standard scoorde in 2017:

Ook interessant