Back to back? Voormalig JPL-middenvelder leidt promovendus knap naar 14 op 18 in 3de Nationale!

Als je het Belgisch voetbal al enkele jaren volgt, is Renato Neto geen onbekende voor jou. De Braziliaanse middenvelder was één van de titularissen in de Gentse kampioensploeg van 2015. Sinds januari 2023 is hij actief bij KSC Blankenberge. Hij leidde ze richting promotie naar Derde Nationale en de West-Vlaamse ploeg doet opnieuw mee helemaal bovenaan de ranglijst.

Renato Neto

Op 16-jarige leeftijd verliet Renato Cardoso Porto Neto zijn geboorteland Brazilië om zijn droom waar te maken in Europa. Hij belandde in de academie van Sporting Lissabon en mocht in 2009, op zijn zeventiende, debuteren voor het eerste elftal. Daarna werd hij twee seizoenen uitgeleend aan Cercle Brugge, daarna aan het Hongaarse Videoton en tenslotte in 2012 aan KAA Gent. Bij die laatste club zou hij uiteindelijk zeven seizoenen blijven en zelfs kampioen van België worden onder Hein Vanhaezebrouck. Door heel wat blessures speelde hij in de laatste seizoenen weinig bij Gent en mislukte zelfs een transfer naar Brighton door de medische testen. Uiteindelijk verliet hij Gent in 2019 en tekende hij een seizoen bij KV Oostende. In de zomer van 2020 kwam hij samen met Ronald Vargas bij Deinze terecht. Na een half seizoen zonder club tekende hij bij het Maltese Sirens FC. In de winter van 2023 ging hij nog één laatste avontuur aan: KSC Blankenberge.

KSC Blankenberge

De club werd in 1907 opgericht als SV Blankenberge en speelde heel lang in Vierde Klasse of Eerste Provinciale. In 2000 ging het de fusie aan met Daring Blankenberge, maar degradeerde het uit Vierde Klasse. In 2012 zakte het zelfs naar Tweede Provinciale, waar het vijf seizoenen later weer uit promoveerde. Blankenberge werd een subtopper in Eerste Provinciale West-Vlaanderen tot het seizoen 2022/23. Onder leiding van onder meer Renato Neto haalde het 64 punten en een tweede plek achter Wevelgem City. Die laatste vroeg geen licensie aan voor promotie, dus mocht de club van Neto de sprong naar Derde Nationale maken. Daar staat het nu tweede met veertien punten uit zes wedstrijden en doet het dus mee voor promotie. 

Bekijk hieronder een leuk interview met Renato Neto na Gent 2-0 Club Brugge in 2017:

Ook interessant