Ooit JPL-debutant aan 17, nu dé grote man bij promovendus Serie B... knappe 4e plaats!

Als de naam Jari Vandeputte jou vrij weinig zegt, moet je jouw voetbalkennis niet in vraag stellen. De 27-jarige middenvelder heeft België immers al zes jaar verlaten en speelt momenteel bij Catanzaro, een Italiaanse tweedeklasser. Klinkt allemaal vrij anoniem, maar deze Italiaanse promovendus verrast iedereen dit seizoensbegin en staat op een vierde plek tussen grote namen als Venezia, Palermo en Cremonese!

Jari Vandeputte

Hij speelde in de jeugdreeksen van Gent, Lokeren en Club Brugge, maar Jari Vandeputte keerde uiteindelijk terug naar de academie van AA Gent in 2010. Drie jaar later maakte hij zijn debuut voor de Buffalo's tegen Waasland-Beveren, waarin hij zelfs een assist afleverde. Daarna werd hij uitgeleend aan KSV Roeselare en het Nederlandse FC Eindhoven. Hij kon nergens echt overtuigen, dus vertrok hij naar Italië. Hij kwam terecht bij Serie C-club Viterbese, waar hij het twee seizoenen aardig deed. In 2019 maakte hij de overstap naar Vicenza, waamee hij promoveerde en een seizoen in de Serie B speelde. Op het einde van dat seizoen werd hij uitgeleend aan zijn huidige werkgever US Catanzaro. Dit seizoen heeft hij al drie keer gescoord en twee assists gegeven vanop de linkervleugel. Vandeputte verzamelde tussen 2013 en 2015 zestien caps voor de Belgische U19.

US Catanzaro 1929

Zoals je aan de naam kan afleiden, is US Catanzaro in 1929 opgericht. De club uit de gelijknamige stad in het uiterste zuiden van Italië, kende een gouden periode eind jaren 70 en begin jaren 80 met vijf opeenvolgende jaren in de Serie A. In die periode stond ene Claudio Ranieri in de defensie van de 'adelaars van het zuiden'. Op het einde van het seizoen 2005/06 degradeerde de club uit de Serie B en werd het failliet verklaard. Een nieuwe club, onder de naam FC Catanzaro, werd opgericht. Nog geen vijf jaar later werd er opnieuw een faillissement aangekondigd en veranderde de naam naar Catanzaro Calcio. Daarna klom de club op richting Serie C en in 2017/18 werd de naam nog maar eens veranderd. US Catanzaro haalde vijf maal achter elkaar de eindronde om te promoveren naar de Serie B. Vorig seizoen was het eindelijk zover. In de afgelopen zomermercato versterkte het zich met enkele klinkende namen voor een Serie A-volger als Alfredo Donnarumma en Luka Krajnc. Na negen wedstrijden staat Catanzaro op een vierde plek met achttien punten, slechts twee minder dan leider Parma. Enkele weken geleden legde het nog degradant Sampdoria over de knie. Opnieuw een promotie?

Hieronder vind je een video met enkele sfeerbeelden van de 3-0 overwinning tegen Spezia: