Wie is Jan Boterberg, de 36-jarige scheidsrechter uit West-Vlaanderen?

Jan Boterberg is een 36-jarige Belgische scheidsrechter die in 2016 zijn debuut maakte op het hoogste niveau. De Oostendenaar is misschien niet de gekendste scheidsrechter van België, maar dat is misschien wel een goed teken. Zo laat hij zich weinig opmerken met discutabele beslissingen. Voetbalflitsen vond het tijd om hem wat beter te leren kennen, net zoals we dat eerder deden bij Wim Smet.

Wie is Jan Boterberg?

Jan Boterberg werd geboren op 11 juli 1986 en is aangesloten bij 'Zeehaven Zeebrugge'. De West-Vlaming begon op 16-jarige leeftijd te fluiten nadat hij op 15-jarige leeftijd een kraakbeenletsel moest incasseren. Hij maakte zijn debuut in de Jupiler Pro League op 20 augustus 2016 in de wedstrijd tussen Moeskroen en Sint-Truiden. Jan Boterberg is een semi-professionele scheidsrechter. Dit wil dus zeggen dat hij daarnaast nog een andere functie bekleedt. Zo combineert hij het 'fluiten' met een job in het onderwijs als opvoeder en leerlingenbegeleider in Kortemark.

Jan Boterberg voetbalde tot zijn vijftiende op hoog niveau. Zo kwam hij uit voor de jeugd van KV Kortrijk. Helaas liep hij een vervelende blessure op en koos hij ervoor om scheidsrechter te worden.

Balans

Jan Boterberg floot al meer dan 100 matchen in de Jupiler Pro League, meer dan tien wedstrijden in de Croky Cup, heel wat partijen in de Challenger Pro League en zelfs vier matchen in de Keuken Kampioen Divisie, de Nederlandse Tweede Klasse. Opvallend: op 23 september 2014 floot hij ook de oefeninterland tussen België U17 en Spanje U17 (5-4). Hij floot vooralsnog één partij in PO1, namelijk op 20 mei 2021 tussen Genk en Antwerp (4-0). Wie weet fluit hij ooit Europese wedstrijden als erkende scheidsrechter door de UEFA. In het verleden waren er al positieve tweets over zijn prestaties:

Hier zien we een interessante reportage over Jan Boterberg, toen nog actief in Derde Klasse.

Ook interessant