Wilmots met BIZARRE oproep aan nieuwe bondscoach: "Hou die oude spelers zo lang mogelijk aan boord!"

Er verscheen maandag een opvallend interview met Marc Wilmots in de krant. De voormalige bondscoach van de Rode Duivels zou graag Vincent Kompany als opvolger van Roberto Martinez zien. Hij is een Belg en stond mee aan de heropstanding van de nationale ploeg. Maar dat was niet het enige dat Marc Wilmots had te zeggen...

Marc Wilmots over de oude garde

Een opvallend advies van onze ex-bondscoach: "Wie het ook wordt: ik zou graag een oproep doen. Hou die oude spelers zo lang mogelijk aan boord. Alderweireld? Kan nog perfect mee. Vertonghen? Speelde een prima WK. Ook Witsel kan nog belangrijk zijn. Ik zeg niet dat je ze allemaal moet opstellen, maar je hebt altijd een goeie mix nodig van talenten en mannen met ervaring. We mogen niet de fout maken zoals in 2002, toen de dertigers niet meer werden opgeroepen. Door die beslissing zijn we twee generaties verloren.", aldus Marc Wilmots. Een vrij opvallende uitspraak van de Belgische trainer. Er kwam de laatste tijd namelijk veel kritiek op spelers à la Axel Witsel.

Marc Wilmots slaat terug naar Roberto Martinez

Dat Marc Wilmots geen boontje had voor Roberto Martinez, is al langer geen geheim meer. Toen de Rode Duivels uitgeschakeld werden op het WK in Qatar, sloeg hij keihard terug naar zijn opvolger. Zeker toen de advocaat van Martinez zei dat de Spanjaard de voetbalbond uit de prehistorie gehaald had.

"Ik hoorde De Preter zeggen dat Mar­tinez de voetbalbond uit de prehistorie heeft gehaald en naar de 21ste eeuw heeft gebracht. Stop met zeveren. Hoe kun je zoiets beweren? In 2016 nam Martinez over en wat is het resultaat? Niks. Zes toernooien heeft hij de kans gekregen. In de Nations League haalden we één keer op drie de Final Four, waarin we vierde werden. En op de WK's en EK's gingen we van een ­halve finale naar een kwartfinale naar een uitschakeling in de poules.", waren de duidelijke woorden van Wilmots.

Marc Wilmots Roberto Martinez stop met zeveren

Wie is Marc Wilmots?

Marc Wilmots was tussen 2012 en 2016 actief als bondscoach van België. Hij kreeg de gouden generatie van Rode Duivels toegewezen. Door zich te plaatsen voor het WK van 2014 in Brazilië zorgde hij er mee voor dat België zich voor het eerst sinds 2002 nog eens wist te kwalificeren voor een groot tornooi. Daar strandde hij in de kwartfinale na een 1-0 nederlaag tegen Argentinië. Later plaatste hij zich nog voor het EK van 2016 en na de groepswinst lag de weg naar de finale helemaal open. Helaas sneuvelde België opnieuw in de kwartfinale van een groot tornooi, deze keer verloren ze met 3-1 van Wales. Die nederlaag leverde Wilmots veel kritiek op omdat hij geen tactisch plan had. Wilmots wist dan ook dat het EK zijn laatste opdracht als bondscoach zou zijn.

Mislukte avonturen

In 2017 ging Wilmots aan de slag als bondscoach van Ivoorkust. Na vier nederlagen in zes matchen en de uitschakeling in de kwalificatievoor het WK 2018 werd Wilmots na amper acht maanden al ontslagen. Na twee jaar niet gewerkt te hebben, besloot Wilmots om in 2019 bondscoach van Iran te worden. Ook hier kende hij geen succes en werd hij na zes wedstrijden en zeven maanden al opnieuw ontslagen. De man zit voorlopig zonder club, na ook een mislukt avontuur bij Raja Casablanca.

Trainerscarrière van Marc Wilmots

Terugkeer naar Standard Luik

Marc Wilmots kende zijn grootste successen als speler bij Standard Luik. Hij kreeg dan ook al geregeld de vraag om terug te keren naar zijn ex-club, zij het in een adviserende rol. In een interview met Sudpresse gafMarc Wilmotsaan dat hij niet weigerachtig staat tegenover een comeback. Een andere Belgische club zal hij in elk geval nooit meer coachen. 

wilmots comeback standard