Opgericht in 2015! Baltische club eerste keer ooit kampioen, amper 11 tegengoals dit seizoen!

Het zal wellicht weinig mensen interesseren, maar FK Panevezys is afgelopen weekend kampioen van Litouwen geworden. En dat mogen we gerust verrassend noemen, want de club bestaat nog maar sinds 2015 en pakte haar eerste landstitel ooit. Er komt zo ook een einde aan de dominantie van FK Zalgiris, de Litouwse topclub die bijvoorbeeld drie keer op rij kampioen werd. Laten we je even verdiepen in het verhaal van FK Panevezys.

FK Panevezys kampioen van Litouwen

FK Panevezys is een Litouwse voetbalclub uit de gelijknamige stad Panevezys, de op vier na grootste stad van Litouwen. De club werd opgericht in 2015 en promoveerde in 2018 als kampioen naar de Litouwse eerste klasse. Na twee keer op een vijfde plek te eindigen, één keer vierde en één keer derde, slaagden ze er afgelopen weekend om zich voor het eerst ooit kampioen van de A Lyga te kronen. Na het behalen van de Beker van Litouwen in 2020 en de Litouwse Supercup in 2021, schieten ze nu de hoofdvogel af. FK Panevezys is de opvolger van het failliete FK Ekranas, vroeger zeven keer kampioen van Litouwen. Het Aukstaitija Stadium biedt plaats aan zo'n 6.600 toeschouwers, terwijl de club in het rood en blauw speelt.

FK Panevezys in Europa

Hoewel FK Panevezys nog maar sinds 2015 bestaat, mochten ze al drie keer deelnemen aan de voorrondes van de Conference League. Ze raakten nooit verder dan de tweede voorronde en werden in het verleden al uitgeschakeld door FK Vojvodina, FC Milsami Orhei en Hapoel Beer Sheva. De Litouwse topclub FK Zalgiris, die hiervoor drie keer op rij kampioen werd, nam vorig seizoen nog deel aan de groepsfase van de Conference League, tot zover de Litouwse avonturen in Europa. Volgend seizoen mag FK Paneveys deelnemen aan de eerste voorronde van de Champions League. De club verloor amper één van haar 32 competitiewedstrijden dit seizoen. Ze slikten slechts elf tegengoals en scoorden zestig doelpunten. De competitie is nog niet helemaal afgerond, maar de titelstrijd werd wel al beslecht.

Ook interessant