Topscheidsrechter komt Pro League helpen: "De werking van de VAR gaan we toch nog eens goed moeten uitleggen..."

Topscheidsrechter komt Pro League helpen: "De werking van de VAR gaan we toch nog eens goed moeten uitleggen..."

De gewezen Engelse topscheidsrechter David Elleray gaat op vraag van KBVB een rapport opmaken om de Belgische arbitrage naar een hoger niveau te tillen. De komende drie jaar zal hij hier beschikbaar zijn om de zaak te begeleiden en op te volgen.

Heel mensen kijken daarmee natuurlijk in de richting van de VAR, aangezien daar veel problemen mee waren. Soms leek het alsof degene in het busje de debatten leidde, niet de man op het veld. Maar is dat wel correct?

"De werking van de VAR moeten we duidelijk nog beter uitleggen, aan iedereen", vertelt Elleray aan Sport/Voetbalmagazine. "Ik vond dat er tijdens de play-offs al een verbetering optrad in de VAR. Het beeld dat in het busje wordt besloten, proberen we bij te sturen door scheidsrechters aan te moedigen om zelf ook te gaan kijken naar het scherm."

"Als het een duidelijke factual out is, hoeft dat niet, maar in het andere geval gaan ze beter zelf kijken. Refs moeten ook sterk zijn, zij hebben eerst een beslissing genomen en als ze niet overtuigd zijn van de replay mogen ze van ons gerust bij hun beslissing blijven."