West-Vlaamse club schrapt ploeg in 2de Provinciale en zet voortaan in op de jeugd in 4de Provinciale

Het is voor enorm veel amateurploegen moeilijk om (financieel) te overleven dezer dagen. Niet alleen omwille van de coronacrisis en het gemis van supporters, maar ook wegens de grote afhankelijkheid van sponsors en de vele spelerslonen die moeten uitbetaald worden. Ondertussen is er een nieuw slachtoffer gevallen: SVD Kortemark. De West-Vlaamse ploeg houdt niet op met bestaan, maar schrapt wel haar ploeg in Tweede Provinciale...

SVD Kortemark

VV Kortemark werd opgericht in 1956 onder het stamnummer 5935. Hun clubkleuren zijn geel-blauw-exzty en de club speelt al in haar ganse bestaan in de Provinciale reeksen. Het naburige SVD Handzame werd halverwege de jaren 70 opgericht en slaagde er in 1990 in te promoveren naar de Nationale reeksen, iets wat Kortemark zelf nooit lukte. Negen seizoenen lang speelde SVD Handzame in de Belgische Vierde Klasse. Eind jaren 90 degradeerde het opnieuw naar de Provinciale reeksen en kregen ze het moeilijker en moeilijker.

NSVD Handzame

Toen beide clubs destijds samen in Tweede Provinciale aantraden, werd in 2006 beslist om te fusioneren. VV Kortemark en SVD Handzame werden één club: SVD Kortemark. In 2013 werd het opgeslorpte SVD Handzame nieuw leven ingeblazen en dat resulteerde in het oprichten van een nieuwe club, NSVD Handzame. De fusie werd zo deels ongedaan gemaakt kan je zeggen. Sterk Vlugger Dapper Kortemark werd in het seizoen 2014-2015 kampioen en speelde vervolgens vier seizoenen in Eerste Provinciale. In 2019 besloot de club haar B-ploeg te laten deelnemen in Vierde Provinciale, SVD Kortemark B als het ware. Zij kennen vooralsnog weinig succes, met slechts één overwinning in zestien wedstrijden dit seizoen.

Vierde Provinciale

De ploeg in Tweede Provinciale wordt volgend seizoen geschrapt waardoor enkel de B-ploeg in Vierde Provinciale overblijft. Kortemark A staat momenteel achtste in Tweede Provinciale en kende nochtans geen degradatiezorgen. Door verschillende redenen besliste het bestuur echter om de A-ploeg te doen stoppen. Enerzijds is er een gebrek aan verjonging binnen het bestuur en anderzijds zijn er ook financiële redenen. Hoofdsponsor Verduyn kan niet meer dezelfde financiële inspanningen leveren als vroeger. Door de goede jeugdwerking hoopt Kortemark alsnog op een mooie toekomst, want aan de structuur van de club wordt niks veranderd.

svd kortemark