Van 3de klasse naar Ligue 1 op 2 jaar? Franse club kan na 34 jaar terugkeren op hoogste niveau

Wat hebben Mike Vanhamel en Pierre-Emerick Aubameyang met elkaar gemeen? De kans dat je nu aan de club Stade Lavallois denkt, lijkt ons niet zo groot. Beide spelers kwamen in hun carrière uit voor de Franse club. Hoewel deze tijden al ver achter ons liggen, is de club dit seizoen mogelijk een nieuw voetbalsprookje aan het schrijven. Met 25 op 30 staat de ploeg namelijk aan de leiding in de Ligue 2. Heel straf, wetende dat de club in 2022 nog in de derde klasse speelde.

Stade Lavallois

Het is ondertussen al 34 jaar geleden dat Stade Lavallois in de eerste divisie speelde. Tussen 1976 en 1989 was de Franse club voor het laatst actief in de eerste klasse van het Franse voetbal. In het seizoen 2004/2005 degradeerde Laval naar de derde klasse. Daarna schommelde de club, die in 1902 werd opgericht, tussen de Franse tweede en derde divisie. In 2017 degradeerde de club opnieuw naar de derde afdeling, maar na vijf jaar konden ze in 2022 opnieuw promotie afdwingen naar de Ligue 2. Nu staan ze daar dus aan kop. In Italië is Spezia aan een omgekeerde beweging bezig. Zij lijken steeds verder weg te zaken richting derde klasse.

Stade Lavallois 2023-2024

Vorig seizoen eindigde Stade Lavallois onderaan het klassement op een vijftiende plaats. Een wereld van verschil met de huidige stand. Met vier punten voorsprong op hun eerste achtervolger Metz, staat de club eerste in het klassement. Met 25 op 30 en maar één verloren wedstrijd lijkt Lavallois in topvorm. Met Marvin Baudry - die meer dan 150 wedstrijden voor Zulte-Waregem op de teller heeft - staat er een oude bekende in het hart van hun defensie. Met Diaw (ex-Geel) en Tavares (ex-Standard) zijn er nog twee spelers actief met een link met België. Wie weet zien we ze volgend seizoen terug in de Ligue 1.

Bekijk hieronder een prachtige reportage uit 1983 over het enige Europese avontuur van de club:

Ook interessant