Throwback uit 2012: RSCA verliest in UEL met 0-1 van AZ na doelpunt van Belgische middenvelder

Anderlecht neemt het donderdagavond thuis op tegen AZ Alkmaar. Het betreft de kwartfinale in de Conference League, op zich al een historische prestatie. De wedstrijd is gewoon live te volgen op Play6, maar uiteraard willen we ook dat paars-wit om ons Belgisch coëfficiënt nog wat extra de lucht in te krijgen. Opvallend: het is al elf jaar geleden dat beide ploegen nog eens een officiële partij tegen elkaar speelden. Toch wel bijzonder aangezien beide stadions niet zover van elkaar zijn gelegen.

23 februari 2012 Anderlecht-AZ

23 februari 2012 was de laatste keer dat Anderlecht en AZ tegenover elkaar stonden. Toen in de zestiende finales van de Europa League. De heenpartij in Alkmaar eindigde op 1-0 voor de thuisploeg en in het Constant Vanden Stockstadion kwamen de Nederlanders ook winnen met 0-1. AZ Alkmaar stootte door naar de achtste finales van de Europa League, terwijl Anderlecht op die manier werd uitgeschakeld. De winning goal in Brussel kwam toen van Maarten Martens, een Belgische middenvelder met een verleden bij Anderlecht.

Anderlecht-AZ retro-basisopstellingen

Hier hebben we ook even de basisopstellingen van beide ploegen opgelijst. Bij paars-wit stonden in de basis: Silvio Proto, Marcin Wasilewski, Roland Juhasz, Cheikhou Kouyaté, Olivier Deschacht, Guillaume Gillet, Lucas Biglia (kapitein), Milan Jovanovic, Dieumerci Mbokani en Matias Suarez. Mulota Kabangu mocht invallen. Bij AZ stonden deze mannen aan de aftrap: Esteban Alvarado, Dirk marcellis, Niklas Moisander (kapitein), Nick Viergever, Simon Poulsen, Adam Maher, Maarten Martens (doelpuntenmaker), Rasmus Elm, Roy Beerens, Charlison Benschop en Brett Holman. Jozy Altidore, Etienne Reijnen en Erik Falkenburg waren de invallers van dienst.

anderlecht 0-1 az 2012

Reacties vanuit het Anderlecht-kamp na de Europese uitschakeling:

De goal van Maarten Martens, weliswaar in slechte kwaliteit:

In de heenmatch scoorde de piepjonge Maher de enige goal tegen Anderlecht:

In 2018 speelden de jeugdspelers van Anderlecht en AZ nog de finale van de KDB Cup. Beide clubs staan gekend voor haar fantastische jeugdopleiding:

App Store: App Store Link

Play Store:Play Store Link