Wie is Alonso Martinez, een 24-jarig Costa Ricaans international en revelatie bij Lommel dit seizoen?

Niet alleen de Jupiler Pro League volgen wij met argusogen, ook de Challenger Pro League (ook wel 1B genoemd) krijgt onze aandacht. En al zeker aanstormende talenten die binnenkort wel eens een stap hogerop kunnen zetten. Eerder deden we dat al met Sacha Banse van de beloftenploeg van Standard, nu doen we dat met Alonso Martinez van Lommel SK.

Als je de Challenger Pro League ook maar een beetje volgt, dan zal de naam van de jonge Costa Ricaan jou ongetwijfeld al zijn bijgebleven. Want de 24-jarige aanvaller maakt dit seizoen zijn echte doorbraak mee. En dat zijn carrière vooralsnog opvallend is te noemen, is nog maar een understatement. Tijd om hem nog wat beter te leren kennen!

Wie is Alonso Martinez?

Alonso Martinez werd geboren op 15 oktober 1998 en is op moment van schrijven 24 jaar oud. Hij is geen tiener meer, maar heeft nog enkele mooie jaren voor zich om zich een weg naar de top te wurmen. Martinez werd geboren in Puntarenas, dat is een kuststad uit Costa Rica met zo'n 132.000 inwoners. Hij kende zijn jeugd dan ook bij Puntarenas FC, een ploeg uit de Costa Ricaanse eerste klasse. Voor de A-ploeg zou hij er echter nooit spelen, want in 2016 trok hij naar Alajuelense. Martinez zou er, ondanks enkele uitleenbeurten, vertoeven tot 2021 en er zeventien keer scoren in 65 wedstrijden, naast ook nog vijftien assists. Het was ietwat verrassend Lommel SK dat de rechtsbuiten wegplukte.

Lommel SK

Bij Lommel SK zou hij echter al meteen opnieuw verhuurd worden aan zijn ex-club LD Alajuelense, dat werd zo in de contractonderhandelingen besproken. Zijn debuut voor de Belgische tweedeklasser zou Martinez pas maken op 21 januari 2022, toen hij 27 minuten mocht invallen tegen RWDM (2-0 nederlaag). In zijn volgende wedstrijd tegen KMSK Deinze, was de rechtsbuiten meteen goed voor een assist. Het seizoen zat er wel al bijna op en in totaal zou hij het vorige seizoen bij Lommel afsluiten met vijf wedstrijden in 1B.

Alonso Martinez streek pas begin 2022 echt neer bij Lommel SK:

1B-revelatie

Dit seizoen krijgt Alonso Martinez volop zijn kans voor Lommel SK. Tegen Dender mocht hij in de eerste match van het nieuwe seizoen nog niet spelen, maar tegen de RSCA Futures mocht hij 29 minuten invallen. Daarna startte hij in de basis tegen Jong Genk en zijn eerste doelpunt voor de Limburgers zou volgen op 9 september 2022, toen hij scoorde in de 0-2 uitzege tegen Beerschot. Een maandje later zou hij twee assists geven tegen RWDM, om midden oktober twee keer te scoren én een assist te geven in de 3-4 nederlaag tegen Club NXT. Zijn naam werd nu echt gemaakt. Na zestien matchen in 1B zit de Costa Ricaanse rechtsbuiten al aan vijf goals en zes assists. Een andere revelatie bij Lommel in 1B is Rafik Belghali.

Costa Ricaans international

Alfonso Martinez is ook een Costa Ricaans international. Hij maakte zijn debuut voor het Latijns-Amerikaanse land op 4 juni 2021, toen hij in de halve finale van de CONCACAF Nations League 62 minuten mocht spelen tegen Mexico. In de wedstrijd om plek drie stond hij zelf 90 minuten op het veld. Het was een voorbode van een mooie zomer, want op de Gold Cup kreeg de rechtsbuiten speelminuten in alle vier de wedstrijden, respectievelijk tegen Guadeloupe, Suriname, Jamaica en Canada. Lommel SK had genoeg gezien en kocht hem voor een som om en bij de 400.000 euro. Een slimme investering blijkt later. Een domper voor Martinez volgde echter begin november 2022, toen hij niet werd opgeroepen voor het WK in Qatar.

Hier zien we één van zijn twee prachtige goals tegen Club NXT van dit seizoen:

App Store: App Store Link

Play Store:Play Store Link