Wie is Eric Van Meir, WK-analist bij Sporza en Belgische ex-profvoetballer?

Eric Van Meir is een voormalige profvoetballer van onder meer Sporting Charleroi, Lierse SK en Standard Luik. Tegenwoordig is hij aan de slag als analist. Zo zagen we hem tijdens het WK in Qatar al enkele keren aan de slag bij (Villa) Sporza. Een fijne man en goede analist die we hieronder met plezier wat beter voorstellen. Eerder maakten we ook al uitgebreid kennis met Dennis Van Wijk, die andere analist. 

Wie is Eric Van Meir?

Eric Van Meir werd op 28 februari 1968 geboren in Deurne en is op moment van schrijven 54 jaar oud. De Belgische verdediger werd opgeleid bij Hoboken SK en Berchem Sport, de club waar hij uiteindelijk ook zijn debuut zou maken. Voor Berchem Sport speelde hij meer dan 120 wedstrijden om vervolgens nog voor Sporting Charleroi, Lierse SK en Standard Luik te voetbllen. Van Meir stond erom gekend vaak te scoren en won met Lierse ook diverse trofeeën. In 1997 werd hij kampioen, in 1999 won hij de Beker van België en in beide jaren ook de Belgische Supercup. In 1997 werd hij zelfs tweede op de Gouden Schoen-uitreiking, na Pär Zetterberg. Weinig verdedigers kunnen dat zeggen.

Hier zien we Eric Van Meir nog twee keer scoren in de bekermatch tussen Charleroi en Club Brugge in 1992.

Rode Duivels

Van Meir verzamelde ook 35 caps voor de Rode Duivels en zou drie WK's en één EK spelen. Zijn debuut voor de nationale ploeg maakte hij op woensag 6 oktober 1993 onder leiding van bondscoach Paul Van Himst in een oefenmatch tegen Gabon. In 2003 zou de Belgische verdediger vaarwel zeggen tegen het profvoetbal, maar niet getreurd, de Antwerpenaar bleef altijd in het voetbalmilieu actief.

WK-analist Sporza

Toen hij in 2003 stopte met voetballen, werd Van Meir meteen assistent-trainer van zijn ex-club Lierse SK. In 2010 werd hij na het ontslag an Aimé Anthuenis aangesteld als hoofdcoach van de Belgische ploeg. In januari 2011 werd hij opgevolgd door Trond Sollied, waardoor Van Meir technisch directeur werd van Lierse. Later zou hij nog coach worden van KV Turnhout en Berchem en ook opnieuw Lierse. Tegenwoordig is Van Meir geen hoofdcoach meer, maar is hij bijvoorbeeld wel nog aan de slag bij amateurclub Lyra-Lierse en werkt hij ook als analist. Bij Play Sports zien we hem wel vaker, maar ook tijdens het WK in Qatar komt hij geregeld naar de studio van Sporza. Net zoals Gert Verheyen bijvoorbeeld.

Eric Van Meir heeft een nauwe band met K. Lyra-Lierse: