Sprookje: Oost-Europese club voor het eerst in geschiedenis kampioen... sinds 2002 in eerste klasse

Volg je de voetbalcompetitie uit Kazachstan op de voet? De kans lijkt ons eerder klein. Toch is er sinds kort opvallend nieuws uit de Kazachse Premjer-Liga. Ordabasy Shymkent is er namelijk kampioen geworden. Voor het vierde jaar op rij wordt er een andere club kampioen, wat de competitie één van de spannendste van Europa maakt. De club bestaat nog niet zo heel lang. Na een fusie tussen twee clubs uit de regio in 2000, ontstond het huidige Ordabasy Shymkent.

Ordabasy Shymkent 2023

Hoewel de Premjer-Liga nog één wedstrijd te gaan heeft, is de kampioen al gekend. Met zes punten voorsprong op recordkampioen Astana kan Ordabasy Shymkent de titel niet meer ontglippen. Tot voor dit seizoen was de beste prestatie ooit van de club een derde plaats. Met achttien overwinningen en maar drie verloren wedstrijden op 25 speeldagen is de club dit seizoen de duidelijke kampioen. Volgend seizoen komen ze dus in de voorronde van de Champions League uit. Ook in Zweden is er met Elfsborg een opvallende ploeg op weg naar de titel.

Ordabasy Shymkent geschiedenis

Ordabasy Shymkent zoals de club vandaag heet, bestaat nog niet zo heel lang. Na een fusie tussen Jiger FK Shymkent en Tomïrïs FK Shymkent, twee clubs uit de regio, ontstond in 2000 Dostıq FK Şımkensie. In 2002 degradeerde de club onder zijn oude naam. Maar sindsdien speelt de club onafgebroken op het eerste niveau. In 2003 werd de naam veranderd in Ordabasy Shymken.

Yevgen Makarenko

Opvallend: er staat één oude bekende op de loonlijst bij Ordabasy Shymkent. Yevgen Makarenko speelde tussen 2017 en 2021 bij Kortrijk en Anderlecht. Vooral in het tijdperk van Marc Coucke kwam de middenvelder aan twintig wedstrijden in Paars-Wit. Met 68 wedstrijden in het shirt van Kortrijk kende de Jupiler Pro League nog weinig geheimen voor de 32-jarige speler. Na een avontuur bij het Hongaarse Fehérvar FC kwam de Oekraïner in Kazachstan terecht. Tot dusver kwam hij in elf wedstrijden in actie waarin hij eenmaal tot scoren kwam en twee assists kon geven.

Bekijk hier de hoogtepunten van de topper tegen Astana:

Ook interessant