Wie is Tomasz Radzinski, Canadese ex-Anderlecht-aanvaller en straks Sporza-analist op het WK?

Tomasz Radzinski is één van de Sporza-analisten voor het WK voetbal in Qatar. Niet onlogisch, want de ex-aanvaller was dat ook al vorig jaar op het EK en is tevens Canadees. Zijn land neemt het straks op tegen onze Rode Duivels. Een betere man om hen te fileren kan je dan ook niet vinden. Voetbalflitsen vond het hoog tijd om deze aangename man wat beter te leren kennen.

Wie is Tomasz Radzinski?

Tomasz Radzinski werd geboren op 14 december 1973 in Inowroclaw, Polen. In de jeugd speelde hij voor Cujavia Inowroclaw en VfL Osnabrück. Op 17-jarige leeftijd verhuisde hij met zijn ouders naar Canada, in de hoop dat zij daar betere werkmogelijkheden konden vinden. Radzinski sloot zich meteen aan bij de North York Rockets. Na vier jaar maakte hij de overstap naar de Roma Wolves, een Canadese eersteklasser die vier keer kampioen werd. Spelen voor de eerste ploeg zou hij er echter niet doen. Zijn debuut als prof maakte hij pas in 1994, toen hij als 21-jarige in België terechtkwam om er (uiteindelijk vier jaar) bij Germinal Ekeren te voetballen. In Antwerpen zou hij 132 wedstrijden speelden en er 52 keer scoren, knappe statistieken als jonge gast. Radzinski was een kleine, maar aalvlugge aanvaller.

Everton

In 1998 plukte niemand minder dan RSC Anderlecht de Canadees transfervrij weg. Daar zou hij het helemaal maken. 64 goals in 106 matchen later versierde hij een toptransfer naar Everton, een club uit de Premier League. The Toffees betaalden maar liefst 6,75 miljoen euro voor de goalgetter, een ongezien bedrag in die tijd en een recordbedrag voor een Canadees. Bij Everton zou Radzinski drie seizoenen voetballen en 26 goals scoren, totdat Fulham komt aankloppen. Daar liep het iets minder, waardoor Skoda Xanthi, een Griekse club, hem in 2007 transfervrij kon wegplukken. Eén jaar later kwam Lierse SK hem ondanks een goed seizoen uit de nood helpen. Geel-zwart betaalde 250.000 euro voor de aanvaller en kreeg daar nooit spijt van: 45 goals en 21 assists in 101 wedstrijden. Radzinski sloot zijn carrière af bij Waasland-Beveren, waar hij in een half jaar zeven goals zou scoren in veertien wedstrijden. Nadat hij geen nieuwe club meer vond, besloot hij in 2012 om te stoppen met voetballen.

Canadees international

Tomasz Radzinski bezit zowel de Poolse, Belgische als Canadese nationaliteit. Hij koos er echter voor om uit te komen voor de Canadese nationale ploeg. De voormalige aanvaller zou 44 caps voor zijn land verzamelen en daarin tien keer scoren. Een WK speelde hij niet, maar scoren deed hij wel tegen onder meer Brazilië, Finland, Tsjechië en Mexico. Radzinski werd twee keer kampioen met Anderlecht, één keer met Lierse (Tweede Klasse), won één keer de Beker met Germinal Ekeren en werd één keer topschutter bij paars-wit in het seizoen 2000/2001, waar hij 23 goals in één seizoen maakte. Opvallend: bij Canada staat Radzinski ondanks zijn prachtige carrière niet in de top tien met meeste goals voor zijn land. Cyle Larin voert daar verrassend de lijst aan.

Sporza-analist

Na zijn actieve loopbaan werd Tomasz Radzinski onder meer technisch directeur van Lierse SK, één van de Belgische clubs waar hij furore maakte. Hij zou er van 2013 tot 2015 deze rol vervullen. Ondertussen is de man 48 jaar oud en aan de slag als analist. Vooral bij Play Sports hebben we hem al vaak bezig gezien. Bij Sporza zien we hem minder vaak op het scherm, enkel tijdens grote toernooien is hij er steevast bij. Zeker nu Canada een tegenstander is van de Rode Duivels. Hij zal er dan ook zeker bij zijn om de match België-Canada te analyseren. Veel succes!

Hieronder zien we enkele van zijn prachtige doelpunten voor Everton:

Enkele grappige anekdotes van Tomasz Radzinski uit zijn carrière: 

Ook interessant