Vanaken tipt Tedesco over plekje bij Rode Duivels: "Ik kan niet verdedigen zoals Onana, maar..."

De laatste selectie van Hans Vanaken bij de Rode Duivels dateert al van juni 2023, toen hij twee keer op de bank bleef in de wedstrijden tegen Oostenrijk en Estland. Zowel in september als oktober van dit jaar werd hij door Domenico Tedesco uit de selectie gelaten. In de Krant van West-Vlaanderen liet de Club Brugge-kapitein zich uit over zijn plekje bij de nationale ploeg. Hij vindt namelijk dat hij nog altijd iets kan bijbrengen...

Hans Vanaken Rode Duivels

Hans Vanaken gaf in de Krant van West-Vlaanderen een interview en had het daarbij over de Rode Duivels. Hoewel hij de laatste maanden niet meer werd opgeroepen, vindt Vanaken dat hij dat eigenlijk wel zou verdienen. “Ze hebben geen type als ik, hé? Ik vind nog steeds dat ik met de specifieke kwaliteiten die ik heb een selectie verdien. “Ik kan niet verdedigen zoals Amadou Onana, maar ik zou er wel complementair mee kunnen zijn. Maar ik kan er zelf niets aan veranderen, hé?”, aldus Hans Vanaken. Het moet gezegd zijn: de Belgische middenvelder is in vorm, zo bewees hij al tegen Lugano en Antwerp.

Hans Vanaken Domenico Tedesco

Hans Vanaken gaf wel aan dat de bondscoach contact met hem had opgenomen en hem verklaarde waarom hij niet werd opgeroepen. “Tedesco heeft mij wel voorafgaand aan de selectie voor de matchen in september gebeld. Hij legde mij uit dat de concurrentie groot is, maar dat ik daarom nog niet afgeschreven ben. Als het anders zou zijn, zou ik liever hebben dat hij dat zegt. Als ik opgeroepen word, ben ik nog steeds heel trots.", besluit Vanaken in de Krant van West-Vlaanderen.

hans vanaken rode duivels

Hans Vanaken vs Polen

Hans Vanaken en de Rode Duivels, het blijft een gevoelig onderwerp. De meningen zijn altijd wel verdeeld over zijn selectie. En als hij dan eens minuten maakt, komt er vaak kritiek op hem. Zo ook na de 0-1 zege van de Rode Duivels in en tegen Polen, afgelopen jaar. Hans Vanaken kreeg toen in de Nations League 45 minuten speeltijd van Roberto Martinez. 

"Wanneer stoppen we met die grap Vanaken?"

Rafael van der Vaart Hans Vanaken

België verloor vorig jaar nog met 1-4 van Oranje. Hans Vanaken mocht toen aan de match beginnen, maar werd al aan de rust vervangen. Nederlands analist Rafael van der Vaart was toen heel streng voor hem. Erger nog: hij lachte hem gewoon uit. "Je hoort wel eens wat over de Belgische competitie. Dan hoor je Vanaken, Vanaken, Vanaken. Die kan er dus helemaal niks van. Dat is misschien een beetje hard. Maar ik hoor dan dat hij goed is en er wel eens een paar binnen schiet. En dan verwacht ik wel iets. Maar dan wordt hij gewisseld na één helft.”, aldus Van der Vaart bij de Nederlandse openbare omroep NOS.

Hans Vanaken EK 2020

Op het EK in 2020 speelde Hans Vanaken slechts twee minuten en daarmee werd soms gelachen. Vanaken zelf bleef er kalm bij. "Dat ik het pispaaltje werd van de supporters tijdens het EK? Dat is de maatschappij van vandaag hé. Je ziet het natuurlijk wel passeren, maar het overkomt iedereen. Nu hadden ze mij uitgekozen. Mensen taggen je in een bericht en dan komt het sowieso bij jou terecht", aldus Hans Vanaken.

hans vanaken quote belgië rode duivels ek club brugge

Buitenlandse pers over Hans Vanaken

Opvallend: in de kleine finale van de Nations League (1-2 nederlaag tegen Italië) kreeg Vanaken nog veel kritiek van de buitenlandse pers...

hans vanaken italië

hans vanaken rode duivels

hans vanaken frankrijk rode duivels