Kneusje uit topcompetitie verrassend op kop met 19/21 ... nog nooit Europees gespeeld!

Niet Real Madrid, FC Barcelona of Atlético Madrid staat na zeven speeldagen op kop in La Liga. Wel het verrassende Girona FC, dat met een indrukwekkende 19/21 aan het seizoen is begonnen. Zaterdagavond nemen ze het thuis op tegen Real Madrid en staan ze voor hun eerste echte test van het seizoen. Het is absoluut nog te vroeg om te spreken van een Leicester City-verhaal, maar dat niemand hen bovenin had verwacht, is wel een feit.

Girona FC verrassend aan kop in La Liga

Girona FC begon op speeldag één met een 1-1 gelijkspel op het veld van Real Sociedad. Zeker geen slecht resultaat, want Sociedad plaatste zich vorig seizoen voor een plekje in de Champions League-groepsfase. Nadien won Girona zes wedstrijden op een rij: tegen Getafe (3-0), Sevilla (1-2), Las Palmas (1-0), Granada (2-4), Mallorca (5-3) en Villarreal (1-2). Zaterdagavond nemen ze het thuis op tegen Real Madrid, hun eerste echte 'topper' van het seizoen met de eerste plek als inzet. Met achttien goals na zeven speeldagen hebben ze trouwens één van de beste aanvallen van Europa. Dat heeft Siebe Van der Heyden (Mallorca) afgelopen weekend ondervonden, hij werd al aan de rust vervangen tegen Girona!

Girona FC City Football Group

Echte sterren spelen er niet bij Girona FC, het is vooral een collectief sterke prestatie. Opvallende spelers zijn Daley Blind (ex-Ajax en Manchester United), Artem Dovbyk (een Oekraïense goalgetter), Aleix Garcia (ex-Moeskroen), Viktor Tsygankov (Oekraïens international), Eric Garcia (gehuurd van Barcelona), Yan Couto (gehuurd van Manchester City) en Yangel Herrera (verleden bij Manchester City). Zoals je kan merken is er dus wel een link met de Citizens. En dat is geen verrassing, want Girona FC zit in dezelde portefeuille als de club van Pep Guardiola. Net als Lommel en Troyes bijvoorbeeld zitten ze samen in de 'City Football Group'. Geld is dus geen probleem en de focus wordt gelegd op jonge talenten. Meteen één van de redenen voor het succes van Girona in La Liga.

Aleix Garcia Girona ex-Moeskroen

Aleix Garcia is één van de sterkhouders bij Girona FC. De Spaanse middenvelder werd opgeleid bij Villarreal, maar trok in de zomer van 2015 naar Manchester City. Zij leenden hem in het seizoen 2019-2020 uit aan Moeskroen, waar hij het uitstekend deed. De 26-jarige middenvelder is nu aan zijn derde seizoen bij Girona begonnen en de laatste weken begon hij er als kapitein aan de wedstrijd, nadat aanvaller Stuani op de bank verzeild is geraakt. Benieuwd hoelang dit sprookje van Girona FC kan blijven duren. Leuk feitje: twee seizoenen geleden speelde de club nog in de tweede klasse, terwijl het vorig seizoen tiende eindigde in La Liga. Van Europees voetbal is er nog geen sprake in de geschiedenisvan de club. Volgend seizoen een primeur?

Dit beeld is ongetwijfeld historisch:

De winning goal van Eric Garcia tegen Villarreal (1-2). De assist kwam op naam van Aleix Garcia: 

App Store: App Store Link

Play Store:Play Store Link