Serieuze terugval: 2de Nationaler is met 3/33 volledig weggezakt na nochtans knappe 13/15

KVV Zelzate is een Oost-Vlaamse amateurclub met het stamnummer 4165 die dit seizoen uitkomt in Tweede Nationale A. Met een knappe 13/15 en een plekje in de top vier aan het begin van het seizoen, schiet nu niks meer over. Zelzate zakte namelijk volledig weg en pakte de laatste maanden slechts 3/33. Een vijftiende plek en een reële kans op degradatie is de pijnlijke stand van zaken. Een serieuze ommekeer...

KVV Zelzate Tweede Nationale

KVV Zelzate eindigde vorig seizoen elfde in Tweede Nationale en kon zich vrij makkelijk uit de degradatiezone houden. Dat was ook dit seizoen de ambitie, en die werd aanvankelijk zelfs overstegen. De Oost-Vlaamse club in het groen, zwart en wit begon uitstekend aan het seizoen met een 13/15. Zeges werden geboekt tegen FC Wetteren, Jong Cercle B, Olsa Brakel en RC Harelbeke. Gelijkgespeeld werd dan weer tegen Voorde-Appelterre. De toon leek gezet en Zelzate draaide mee bovenaan het klassement. Na zestien speeldagen blijft hier echter niks meer van over. Op dit moment zijn de Oost-Vlamingen namelijk helemaal weggezakt tot de vijftiende plek.

Terugval

Jawel, na de knappe 13/15 ging het alleen maar bergaf voor KVV Zelzate. In hun laatste elf wedstrijden konden ze amper drie punten pakken. Drie gelijke spelen en maar liefst acht nederlagen. Meestal gingen ze slechts met één doelpunt verschil de boot in, maar daar koop je natuurlijk niks mee. Op dit moment telt Zelzate zestien punten en tellen ze slechts één of meerdere puntjes meer dan Sparte Petegem, FC Wetteren en KM Torhout. Het degradatiespook komt week na week dichterbij. Tegen Jong Essevee B staat dit weekend alvast een belangrijke match op het programma in de strijd voor het behoud.

Urbain Spaenhoven

Opvallend: Urbain Spaenhoven is sinds deze week de nieuwe coach van KVV Zelzate. Hij is de opvolger van Birger Van de Velde die zelf ontslag nam na de dramatische resultaten van de afgelopen maanden. Spaenhoven heeft een verleden bij onder meer Berchem Sport, Beerschot-Wilrijk, Lierse Kempenzonen, SC Lokeren-Temse, KVK Tienen en Rupel Boom. Met zijn status zou hij de Oost-Vlamingen toch in Tweede Nationale moeten kunnen houden. De bekendste speler is er trouwens Hervé Kage. Ondertussen 34 jaar, maar toch een verleden bij KAA Gent, KRC Genk, KV Kortrijk en Sporting Charleroi.

Stickerboek Jumbo Zelzate

Ook opmerkelijk: KVV Zelzate bracht dit seizoen in samenwerking met Jumbo een stickerboek op de markt. Zie het als een soort van Paniniboek waarvoor je maar liefst 430 verschillende stickers kon verzamelen. Tot en met 15 december kon je per aankoopschijf van vijftien euro een zakje met zes zelfklevende foto's verkrijgen in het plaatselijke warenhuis. Er zijn in totaal maar liefst 430 verschillende fotostickers, verspreid over spelers (U6 tot en met eerste ploeg) en bestuursleden van KVV Zelzate. De bedoeling was natuurlijk ook dat je de stickers met je vrienden gaat ruilen en het boek een echt collecter's item werd. Veel geluk bracht het stickerboek echter niet: KVV Zelzate kon sinds de lancering van haar boek geen enkele keer winnen. Aangezien de actie komende vrijdag ten einde loopt, zal dat ook niet meer het geval zijn.

In opmars

Laat ons echter niet vergeten dat de Oost-Vlaamse club de laatste jaren serieus is opgeklommen en soms eens haar eigen limieten tegenkomt. In 2005, amper achttien jaar geleden, werden ze nog kampioen op het laagste niveau in Vierde Provinciale. In 2008 deden ze dat over in Derde Provinciale, in 2011 in Tweede Provinciale en in 2018 in Eerste Provinciale. In 2020 pakten ze dan weer de titel in Derde Nationale. Bovendien wordt er flink geïnvesteerd in hun accomodatie, bijvoorbeeld in een nieuw stadion. Het zou zonde zijn als deze ambitieuze amateurclub dit jaar een stap terug zou moeten zetten. Hopelijk kunnen ze zich snel herpakken!

Een bewijs van de professionalisering: Zelzate neemt afscheid van haar 'oud' terrein en verhuist naar een nieuwe en betere accommodatie.

De leuke commercial rond het stickerboek van Jumbo en KVV Zelzate:

Ook interessant