Wie is Adedire Mebude, de 19-jarige Schot die Manchester City inruilde voor KVC Westerlo?

Adedire Mebude ruilde eind juli Manchester City in voor KVC Westerlo. De transfersom? 1,75 miljoen euro. De Kemphanen zijn deze zomer erg actief op de transfermarkt en zijn niet schuw van een miljoentje meer of minder. De 19-jarige rechtsbuiten staat gekend als een groot talent en moet dat straks gaan bewijzen in de Jupiler Pro League. Tijd om deze jonge kerel wat beter voor te stellen.

Wie is Adedire Mebude KVC Westerlo?

Adedire Mebude werd geboren op 28 mei 2004 in London, maar bezit de Nigeriaanse en Schotse nationaliteit. Opgeleid werd de flankaanvaller bij de Glasgow Rangers, maar in 2020 merkte Manchester City zijn talent op en haalden ze hem binnen om de U18 te versterken. Vorige zomer maakte hij de stap naar de U21, maar minuten maken voor de eerste ploeg deed hij (logischerwijs) nog niet. Westerlo legde eind juli 1,75 miljoen euro op tafel, best veel gezien de status van de club én ook omdat er veel concurrentie voor hem was. Bij de Kemphanen kan hij één van de revelaties worden in de Jupiler Pro League.

Adedire Mebude Manchester City Schotland

Bij de jeugd van Manchester City speelde Mebude de pannen van het dak. Bij de U18 was hij goed voor vijftien goals en negentien assists in dertig wedstrijden. Bij de U21 gaf hij dan weer veertien assists en scoorde hij twaalf keer in 33 wedstrijden. In de UEFA Youth League was hij ook ijzersterk met vorig seizoen een goal tegen Sevilla, Kopenhagen en Dortmund. Bij de nationale ploeg koos Mebude niet voor Engeland of Nigeria, maar wel voor Schotland. Daar speelde hij reeds voor de U16, de U19 en sinds maart 2023 ook voor de U21 van zijn land. Daar verzamelde hij al minuten tegen Zweden, Wales en Noorwegen. Benieuwd hoe de carrière van dit wonderkind zal lopen!

Vorig seizoen scoorde Mebude deze knappe goal voor Manchester City in de Youth League:

Mebude scoorde reeds op Belgische bodem, in mei tijdens een oefenmatch tegen Lommel: 

Voor Schotland U21 scoorde Mebude op zijn debuut tegen Zweden: