Vandeweghe haalt KEIHARD uit naar Eden Hazard: "Grootste miskoop in geschiedenis van de sport!"

Vrijdag verscheen er een nieuwe column van Hans Vandeweghe in De Morgen. De columnist en analist wijde een heel stuk aan het afscheid van Eden Hazard. Vandeweghe hield zich niet in en nam de prestaties van de 126-voudig Rode Duivel bij Real Madrid en de Rode Duivels van de voorbije jaren stevig op de korrel. Ook gaat hij dieper in op de mentaliteit en het overgewicht van de voormalig kapitein van onze nationale ploeg.

Hans Vandeweghe over Hazard bij Real

Dat de columnist niet vies is van controverse, bewijs hij eerder al met zijn uitspraken over François Sterchele en de Club Brugge-fans. In zijn nieuwe column blikt Hans Vandeweghe op een negatieve manier terug op de carrière van Eden Hazard. Zijn eerste woorden over de periode van de Belg bij Real Madrid waren al meteen raak: "Eden Hazard was een bovenmatig begaafde voetballer van Belgische nationaliteit die er vier jaar heeft over gedaan om er eind vorige week achter te komen dat hij is gestopt. Voornoemde sjotter had al die tijd een lidkaart van Real Madrid waarvoor hij in 76 wedstrijden is komen opdraven. Hij speelde daarin in totaal 3.736 minuten, wat eigenlijk neerkomt op 41 wedstrijden."

Vooral zijn loon lijkt een issue te zijn. Vandeweghe maakt een vergelijking met Michael Jordan: "Nemen we 100 miljoen, en doen we daar nog eens 100 miljoen bij voor vier jaar salaris, 200 miljoen dus, dan heeft Hazard zijn club Real Madrid 53.000 euro per minuut gekost. Dat is bijna 900 euro per seconde. Hij doet daarmee beter dan Michael Jordan, die op zijn top 171 euro per seconde verdiende bij de Chicago Bulls, maar daar drie jaar lang wel honderd wedstrijden per seizoen voor in actie kwam en telkens met een titel als gevolg."

Ten gevolge van deze vergelijking komt een wel zéér harde uitspraak: "Eden Hazard mag dan van die 900 euro per seconde na aftrek van belastingen en sociale lasten maar de helft hebben gezien, hij is onmiskenbaar de grootste miskoop in de geschiedenis van het voetbal. En aangezien voetbal de enige sport is die mensen verkoopt, de grootste miskoop in de geschiedenis van de sport. Nooit is een club zo bedrogen geweest in een topaankoop. Nooit heeft een speler zo weinig teruggegeven aan een club die zoveel heeft betaald. Nooit heeft een begaafde voetballer zo weinig gedaan met het talent dat hem genetisch was toebedeeld."

hans vandeweghe over eden hazard

Vandeweghe over Hazards mentaliteit

Hazard werd vaak verweten niet te leven voor de sport. Vandeweghe verwoordt het op een hardere manier: "Dat was er boenk op. Gemeten langs de onverbiddelijke meetlat van de topsport was Eden Hazard – hoe zeggen we dat voorzichtig? – een luiaard. Vil, cancel, het is niet anders: een luiaard. Je verandert niet van werkgever die daarvoor flink de portemonnee heeft getrokken – een promotie in zijn geval in de zomer van 2019 van Chelsea naar Real Madrid – om dan op je nieuwe werk te arriveren met acht kilo overgewicht."

hans vandeweghe noemt eden hazard een luiaard

Volgens velen is de blessure van Eden Hazard de boosdoener geweest voor zijn ondergang. Vandeweghe vindt echter dat Hazard zijn teleurstellend einde aan zichzelf heeft te danken: "Dat hij de twaalf maanden voor zijn supertransfer in de buurt kwam van zeventig gespeelde wedstrijden, kan niet als excuus gelden. Of hooguit tijdelijk. Dat hij daarna door Thomas Meunier onhandig van het veld werd geschopt ook niet. Of hooguit tijdelijk. Dat hij vervolgens de ene na de andere blessure kreeg, is ook geen excuus. Of misschien heel even, tot het besef doordringt dat het tijd is voor een mentale switch."

Tot slot deelt Hans Vandeweghe nog een sneer uit aan de trainers die Hazard de voorbije vier jaar heeft gehad: "Het lag misschien niet in zijn karakter om die switch te maken, maar je moet het toch vooral zijn softies van trainers aanrekenen dat ze hem niet op het juiste pad hebben gekregen, te beginnen met Zidane in zijn eerste twee jaar Madrid. En wat te denken van onze bondscoach Roberto Martínez die hem telkens weer niet alleen opriep, maar ook opstelde, en zelfs kapitein maakte tot en met op dat rampzalig verlopen WK van vorig jaar."

Ook interessant