Alles over Eddy Demarez: sportverslaggever bij Sporza, leeftijd en uitspraken over Belgian Cats

Hoe het nog gaat met Eddy Demarez, vraag je? Na de lawine van kritiek die hij kreeg voor zijn ongepaste uitspraken over de Belgian Cats, verdween de sportverslaggever volledig uit beeld. Tot nu! Demarez is opnieuw aan het werk bij de VRT. Leer hem hieronder wat beter kennen.

Wie is Eddy Demarez?

Eddy Demarez werd op 2 december 1967 geboren te Leuven. Hij is een sportverslaggever en presentator voor Sporza en Het Journaal. Demarez werkte sinds 1993 bij de openbare omroep. Hij presenteerde onder andere Sportweekend, het sporthoofdstuk in de Zevende Dag en Het Sportpaleis op zondagmiddag. Als voetbalcommentator was hij aanwezig op de wereldbekers van 1998, 2002, 2010, 2014 en 2018 alsook op de EK's van 2000, 2004, 2012, 2016 en 2020. In 2008, 2012, 2016 en 2021 was hij commentator en reporter op de Olympische Spelen.

Naar wie werd Eddy Demarez genoemd? 

Eddy Demarez is genoemd naar de legendarische wielrenner Eddy Merckx. 

Hoe oud is Eddy Demarez? 

Eddy Demarez is 55 jaar oud. 

Wat studeerde Eddy Demarez? 

Hij is licentiaat in de communicatiewetenschappen (K.U.Leuven) en postgraduaat in de bedrijfseconomie (VLEKHO Brussel).

In welke sporten is Eddy Demarez gespecialiseerd?

Hij is gespecialiseerd in voetbal en hockey. Hij was logischerwijze vaak te vinden achter de micro tijdens nationale wedstrijden van de hockeyploeg en wedstrijden van de Rode Duivels op het WK en EK. 

Wat zei Eddy Demarez over de basketvrouwen?

Bij de uitzending van de huldiging van de teruggekeerde olympische medaillewinnaars deed Eddy Demarez via het nog openstaande videokanaal een aantal ongepaste uitspraken over de geaardheid, het fysieke voorkomen en de naam van Belgian Cats. De uitspraken veroorzaakten veel verontwaardiging en kritiek. Hij deed vooral lacherig over Emma Meeseman: "Gepoept zal er niet geweest zijn. Ik denk dat er één hetero bij zit...Emma Meesteman." Andere opvallende uitspraken over andere speelsters waren: "Dat is een manneke" en "Dat is een kolos."

Komt Eddy Demarez nog op televisie?

Na de lawine van kritiek die hij kreeg voor zijn controversiële uitspraken over de Belgian Cats, verdween hij volledig uit beeld. Hij werd door de VRT op non-actief gezet, en dat was voor veel mensen de enige juiste oplossing. Momenteel is Demarez opnieuw aan de slag bij de VRT.

Is het terug goed tussen Eddy Demarez en de Belgian Cats?

Vijf maanden na de ongelukkige uitspraken, gingen beide partijen samen aan tafel. Eddy Demarez zei toen: “Het was bevrijdend om in een rechtstreeks gesprek mijn excuses te kunnen aanbieden aan de Cats. Het was een ontzettend goed, fijn en warm gesprek. De mensen die je gekwetst hebt in de ogen zien, was erg confronterend". Ook de basketvrouwen willen weer vooruit, ze aanvaardden zijn excuses. Emma Meesseman, speelster bij de Belgian Cats zei: “Ik ben blij dat alles uitgeklaard is tussen beide partijen, het was een gesprek waar enkel positieve gevoelens van overblijven en vooral respect. We gaan verder als 1 team.”

Tweets over commentaar Eddy Demarez EK vrouwenvoetbal

Enkele maanden geleden maakte Eddy Demarez zijn comeback als commentator bij de VRT. Hij mocht toen live verslag uitbrengen van een match in het... vrouwenvoetbal! Daar werd op Twitter uiteraard uitvoerig op gereageerd.