Roman Bezus komt met emotionele boodschap na oorlog in thuisland: "Op training begon ik te huilen"
Inhoudsopgave
Na vijf dagen ligt Oekraïne nog altijd in zware oorlog met Rusland. Het ziet er voorlopig ook niet naar uit dat daar snel verandering in zal komen. Ook in België hebben we heel wat spelers rondlopen van Oekraïnse afkomst. Denk maar aan Sobol, Shved en Bezus. Laatstgenoemde is de eerste speler in België die een interview gaf over de situatie in zijn thuisland. Hij deed dat bij Sporza. Wij verzamelden enkele emotionele quotes...
Roman Bezus
Roman Bezus is sinds 2016 aan de slag in België. STVV plukten hem toen voor 2,5 miljoen euro weg bij de Oekraïnse club Dnipro. Na enkele sterke seizoenen bij de Limburgers, plukte Gent hem in de winter van 2019 weg voor de neus van enkele andere topclubs. Tijdens zijn periode in België toonde hij al meermaals dat hij het hart op de juiste plaats heeft. Zijn liefde voor zijn thuisland is dan ook héél groot, wat hem siert.
Voetbal grote liefde
Bezus is een echt voetbaldier. Maar sinds de oorlog uitbrak in Oekraïne, komt zijn grootste passie niet meer op de eerste plaats. "Voetbal is mijn grote liefde. Maar als ik de voorbije dagen trainingsoefeningen deed, begon ik te huilen. Dat deed ik sinds het uitbreken van de oorlog onophoudelijk. Mijn tranen zijn ondertussen op. Ik ween omdat ik besef dat mijn vrienden en familie in Oekraïne een vreselijke oorlog beleven en ik niks kan doen om hen te helpen.", aldus de Oekraïner.
Vrienden in OekraÏne
Hij had het ook over zijn vrienden die zich momenteel nog in hun thuisland bevinden en de verschrikkelijke omstandigheden waarin zij nu moeten leven. "Ik heb vrienden en familie in verschillende Oekraïense steden. Ze moeten zich verschuilen met hun kinderen wanneer de sirenes beginnen loeien. De situatie is soms schrijnend. Ik heb een vriendin die in de laatste weken van haar zwangerschap zit en moet slapen in een ondergrondse parking."
Een mooiere wereld bouwen
Afsluiten deed hij met een emotionele, maar hoopvolle boodschap. "Ik bid dat we na de oorlog samen een mooiere wereld kunnen bouwen, waar Oekraïne een onderdeel van kan zijn. Eentje waarin we niet nadenken over hoe we een atoombom of krachtigere raket kunnen bouwen, maar wel geld besteden aan wat echt belangrijk is. Zoals de klimaatproblemen en levenssituatie van de mensen."