Buitenlandse club dreigt voor eerst in 12 jaar titel te mislopen: voormalige topclub staat opnieuw 1e

RSC Anderlecht neemt het in februari tweemaal op tegen PFK Loedogorets, de Bulgaarse kampioen. Het gaat om een duel in de UEFA Conference League, waar paars-wit eerst op verplaatsing mag spelen. Op zich moet het paars-wit lukken om deze tegenstander te nekken, maar laat ons de Bulgaren vooral niet onderschatten. Loedogorets werd namelijk elf maal op een rij kampioen.

PFK Loedogorets

Loedogerets werd in 2010 opgekocht door een Bulgaarse miljonair die de ambitie had om de club naar de top te brengen. En zo geschiedde. Loedogorets steeg meteen naar de Eerste Klasse en zou elf titels op een rij pakken. Opvallend: sinds de club in de hoogste divisie speelt, werden ze niet één keer geen kampioen. Tot nu? Na achttien speeldagen staan ze namelijk op een tweede plek in de 'Parva Liga'.

CSKA Sofia

Het is namelijk CSKA Sofia dat de dans leidt halverwege het seizoen. Na achttien speeldagen wonnen zij veertien keer, speelden ze twee keer gelijk en verloren ze nog maar één keer. Met slechts negen tegengoals en één punt voorsprong op Loedogerets doen ze het echt uitstekend. CSKA Sofia is natuurlijk geen kleine club in Bulgarije. Met haar 31 landstitels is het de meest succesvolle het land, en dan komen daar ook nog eens dertien bekers bij. Opvallend: Alan Pardew was er tot voor kort technisch directeur, tot hij een stap opzij zette na wangedrag bij de supporters.

Slapende reus

Toch dateert de laatste titel van CSKA Sofia al van 2008. De club kampte jaren met financiële problemen en werd zelfs even teruggezet naar de Derde Klasse. Sinds het seizoen 2018/2019 loopt het terug beter met ook Europees voetbal. In het seizoen 2020/2021 wonnen ze zelfs de Bulgaarse beker en mochten ze deelnemen aan de groepsfase van de Europa League. Vorig seizoen haalden ze eveneens de groepsfase van een Europees toernooi, zij het de Conference League. Dit seizoen zijn ze ook goed bezig met een huidige eerste plek. Kan CSKA Sofia na 15 jaar nog eens kampioen worden, én vooral Loedogorets na elf titels op een rij eindelijk onttronen? Het lijkt alsof de slapende reus is wakker geworden...

cska sofia

Conference League

Vorig seizoen haalde CSKA Sofia de groepsfase van de Conference League. In de voorronde werd Viktoria Pilsen op fenomenale wijze uitgeschakeld. Uit werd met 0-2 verloren, maar thuis boekten de Bulgaren een 3-0 zege. In de poulefase mochten ze het opnemen tegen het 'grote' AS Roma!

En of CSKA Sofia fanatieke supporters heeft...

Ook interessant