De 10 laatste stadionplannen in België... waarvan 3 succesvol en 7 een ver-van-mijn-bedshow!

Dat het geen evidentie is om een nieuw stadion te mogen bouwen, is intussen wel duidelijk. Vraag dat maar na bij onze verschillende JPL-clubs. Veel stadiondossiers blijven lang aanslepen en er komt maar geen schot in de zaak. Ook Hans Noyelle, een die-hard Club Brugge-fan, had in het programma De Tafel Van Vier een duidelijke mening over het nieuwe stadion van Club Brugge. Wij hebben een lijstje gemaakt met de laatste tien stadionplannen in ons land. 

Tien laatste stadionplannen in België

Het enige nieuwe stadion dat er ook effectief staat, is dat van KAA Gent. De Ghelamco Arena staat er intussen al bijna tien jaar. Vele Belgische clubs willen dit voorbeeld volgen, zoals Club Brugge en KV Kortrijk. Hun dossier blijft maar problemen ondervinden met vaak een afwijzing tot gevolg. Ook vicekampioen Union SG wil graag een nieuw stadion bouwen op enkele kilometers van het huidige Dudenpark, maar ook zij kregen een negatief antwoord inzake de bouw van hun nieuwe stadion.

Afketsen bouw Eurostadion

Het Eurostadion was lang een hot topic in België, de opzet was om er de Rode Duivels te laten spelen en er matchen van het EK te organiseren, maar ook RSC Anderlecht zou als vaste huurder zijn wedstrijden spelen in het nieuwe stadion. Na een aantal jaar hevige discussies tussen diverse partijen besloot de KBVB de plannen voor het Eurostadion op te bergen en het huidige Koning Boudewijnstadion te renoveren. Bij KRC Genk wordt er eveneens al aan de toekomst gedacht, zo zouden zij een nieuwe voetbaltempel voor de vrouwen en beloften willen realiseren.

Nieuw stadion KV Kortrijk en Sporting Charleroi

Ook de iets minder grote clubs zouden graag een nieuw stadion op poten willen zetten. Bij KV Kortrijk zou het stadion gebouwd worden door de stad zelf zodat er ook andere zaken kunnen doorgaan dan enkel voetbal. KV Kortrijk zou dan wel dit stadion moeten huren van de stad, wat natuurlijk gepaard gaat met een flinke kost. Bij Charleroi willen ze ook graag werk maken van een nieuw en modern stadion, met uitbreiding van de capaciteit. 

Verbouwingen stadions Royal Antwerp, KV Mechelen en Zulte Waregem 

Voor verschillende clubs is een nieuw stadion niet haalbaar en kiezen ze voor een alternatief, namelijk verbouwen. Zo wil Antwerp hun tribune twee vervangen door een nieuw exemplaar, nadat de houdbaarheidsdatum overschreden was. Hierover zijn er gesprekken, maar een overeenkomst is nog niet direct op komst. KV Mechelen wil dan weer tot 2.500 plaatsen extra creëren Achter de Kazerne, door een nieuwe tribune te zetten die het stadion helemaal rond zou maken. In 2021 lanceerde Zulte Waregem en stad Waregem de Elindus Arena, een multifunctioneel stadion dat meer dan 12.000 mensen kan ontvangen.

10 laatste stadionplannen in België