Wie is Viki De Cremer, de 29-jarige scheidsrechter die zaterdag haar debuut maakt in het profvoetbal?

Viki De Cremer mag zaterdag haar debuut maken in het Belgische profvoetbal. De 29-jarige scheidsrechter zal de wedstrijd in de Challenger Pro League tussen KMSK Deinze en RSCA Futures leiden als vierde official. Ze wordt daarmee na Claudine Brohet de tweede vrouw ooit in ons land die mee een Belgische profwedstrijd mag leiden.

Wie is Viki De Cremer?

Viki De Cremer werd geboren op 6 augustus 1993 in Vilvoorde en is op moment van schrijven 29 jaar oud. Ze is de zus van Wesli De Cremer, semi-profscheidsrechter in de Jupiler Pro League, en woont momenteel in Tienen. Ze maakte op 7 februari 2015 haar debuut als scheidsrechter, ze mocht toen een wedstrijd van de U15 in goede banen leiden. Amper een paar maanden later was ze al assistent-scheidsrechter in de Super League en begin 2016 maakte ze haar debuut als hoofdscheidsrechter in diezelfde competitie, namelijk de eerste klasse van het Belgische vrouwenvoetbal.

TOP-BCORE

In 2017 en 2018 werd ze aangeduid als FIFA-hoofdscheidsrechter en op 22 april 2019 floot ze de finale van de Beker van België bij de vrouwen. Zelf speelde Viki De Cremer ook lange tijd voetbal. Vanaf haar zesde tot haar negentiende voetbalde ze, maar door een zware knieblessure moest ze toen daarmee stoppen. Dit seizoen mocht ze voor het eerst wedstrijden fluiten in de Nationale reeksen van het mannenvoetbal. Ze werd opgenomen in de talentengroep TOP-BCORE, waardoor ze nu ook kan aangesteld worden als vierde official in het profvoetbal. De Cremer werkt tevens ook als administratief bediende bij Voetbal Vlaanderen.

Niet voor elke futiliteit fluiten

Het Laatste Nieuws interviewde de 29-jarige Viki De Cremer: "Of ik nerveus ga zijn? Waarschijnlijk. Maar positieve stress hé. Zodra een match bezig is, ligt mijn focus daarop.", klinkt het. "Ik ben in het voetbal gerold door mijn broer Wesli, we schelen maar één jaar en ik ging overal mee naartoe. Speltechnisch ben ik sterk. Ik ben een ref die zoveel mogelijk laat spelen en niet voor elke futiliteit fluit. Voorts bekijk de beelden van al mijn matchen van de eerste tot de laatste seconde. Ik maak dan clips voor mezelf, zodat ik daar de goede en minder goede zaken uit kan halen.", besluit Viki De Cremer. Veel succes!

Leer hier Viki De Cremer wat beter kennen: