Opvallend! Deze 4 verrassende ploegen maken nog kans op promotie naar 1B

Na Dessel Sport heeft Olympic Charleroi nu ook aangegeven geen licentie aan te vragen indien ze zouden mogen promoveren naar 1B. De Eerste Nationaler staat momenteel vierde in de stand en zou dus veel kans maken op promotie, maar kunnen dus niet voldoen aan de strenge eisen van 1B.

Olympic Charleroi

Naast de eerste klasser is er nog een andere ploeg in Charleroi, namelijk Olympic Charleroi. Net als de stadgenooot hebben zij ook zwart-wit als clubkleuren. De club speelde in zijn geschiedenis een tijd in de hoogste afdeling, maar is daarna weggezakt naar de lagere Nationale reeksen.

Dessel Sport

Dessel Sport, momenteel koploper in Eerste Nationale, gaf eerder al aan geen licentie aan te vragen omdat het niet kan voldoen aan de voorwaarden. Wie maakt er dan wel nog kans op promotie? Uit de huidige top zes dienden vier teams een aanvraag in voor een proflicentie: RFC Luik (tweede), Patro Eisden (derde), Dender EH (vijfde) en CS Visé (zesde). Vier van de zes topteams diende dus wel een dossier in bij de licentiecommissie, al is het wel nog afwachten wie van de vier effectief een proflicentie in de wacht kan slepen. Olympic Charleroi, vierde in de stand, zou dus een grote kans maken op promotie, maar doet het niet. Het is dus aan de achtervolgers om onderling uit te maken wie de plaats zal innemen van de ploeg uit Henegouwen.

Promotie naar 1B

De ploegen die nu al een licentie hebben aangevraagd en effectief kans maken op promotie zijn RFC Luik, Patro Eisden, URSL Visé en Dender EH. RFC Luik staat momenteel tweede op vier punten van de eerste, en verloor maar één van haar laatste vijf wedstrijden. In hun kern hebben ze heel wat spelers met JPL-ervaring, zoals Jérémy Perbet, Benjamin Lambot en Kevin Debaty. Bij Patro Eisden hopen ze ook op promotie en dat doen ze onder leiding van ex-keeper Stijn Stijnen. URSL Visé, onder leiding van José Riga, maken ook nog veel kans op promotie en doen dan met veel speler zonder ervaring op het hoogste niveau. De laatste club die al een licentie hadden aangevraagd is Dender EH. De club in zwart, blauw en rood staat momenteel vijfde en doet dit met een zo goed als volledige Belgische selectie. 

Niet de eerste keer

De toegangsvoorwaarden voor 1B bleken de voorbije jaren wel vaker een struikelblok voor amateurclubs om de overstap te wagen. Dat leidde er twee jaar geleden zelfs toe dat met Lierse Kempenzonen de nummer dertien uit Eerste Nationale promoveerde, omdat geen enkele andere club een proflicentie weten te bemachtigen had. Niet de kampioen, maar wel de winnaar van de eindronde kan promoveren.

olympic charleroi promotie 1B