Wie is Mario Stroeykens, 19-jarig toptalent van RSC Anderlecht?

'Made in Neerpede' is sinds jaar en dag de leuze van Anderlecht. En hoe kan het ook anders, als je ziet welke spelers er de laatste jaren allemaal zijn ontsproten uit de jeugdopleiding van paars-wit. De Lukaku's en Tielemansen van deze wereld maakten al mooi carrière. Maar er komt heus nog wel jong volk aan. Eén van hen is misschien Mario Stroeykens, die dit seizoen opnieuw aan de oppervlakte verschijnt en goed bezig is. Leer Stroeykens hier wat beter kennen.

Wie is Mario Stroeykens van Anderlecht

Mario Stroeykens, bijgenaamd Super Mario, is een 19-jarige aanvallende middenvelder uit de jeugdopleiding van Anderlecht, die al drie jaar aan de bak is bij het eerste elftal. In 2012 werd hij door RSCA weggeplukt bij zijn jeugdclub Toekomst Relegem. Hij beschrijft zichzelf als 'een libero in het aanvallende compartiment, die snel en fysiek is en die uitblinkt door zijn creativiteit in de laatste 30 meter'. Zijn talent bleef niet onopgemerkt door Belgische U19-coach Sonck, die hem indertijd al snel opriep. Hij was in dertien wedstrijden goed voor vijf goals en drie assists. Ondertussen groeide hij door tot de U21 van België, waar hij in september voor debuteerde.

Mario Stroeykens debuut Jupiler Pro League

Op 15 januari 2021 liet toenmalig Anderlecht-coach Vincent Kompany een nog maar 16-jarige Mario Stroeykens debuteren in 1A. In minuut 85 mocht hij invallen voor Paul Mukairu in een verloren wedstrijd aan de Kehrweg tegen KAS Eupen. Toch was Kompany meteen onder de indruk door het talent van zijn youngster en zei hij in hem een toekomstige Rode Duivel te zien. Vervolgens mocht hij ook in de twee daaropvolgende competitiewedstrijden tegen Charleroi en Zulte Waregem invallen. Verder dat seizoen kwam hij nog één keer aan de bak bij de A-ploeg, in een bekerwedstrijd tegen RFC Luik.

Het seizoen daarop speelde hij acht wedstrijden bij de hoofdmacht van RSCA. Onder Brian Riemer kreeg Stroeykens opnieuw meer kansen: in het seizoen 2022-2023 stond hij maar liefst 42 keer op het veld, waarin hij goed was voor vijf goals en één assist. Overtuigend was het nog niet echt, maar Stroeykens lijkt momenteel bezig aan zijn seizoen van de doorbraak. Hij is bijna een vaste waarde geworden op het middenveld en vond in twaalf matchen drie keer het net.

Mario Stroeykens broer Mathieu

Dat voetballen in het DNA van de familie Stroeykens zit, is duidelijk. Ook de twee jaar oudere broer van Mario, Mathieu Stroeykens, doorliep de jeugdreeksen van Anderlecht. Bij de selectie van de eerste ploeg raakte hij, in tegenstelling tot zijn broer, nooit. Twee seizoenen geleden werd de jonge keeper zelfs aan de deur gezet door paars-wit omdat ze niet genoeg potentieel in hem zagen. Momenteel is hij nog steeds op zoek naar een nieuwe profclub. De kans dat we de twee broers ooit samen bij Anderlecht zullen zien spelen is miniem. 

Op de KDB Cup in 2018 toonde een toen nog maar 13-jarige Mario Stroeykens al wat hij waard was:

Ook interessant