Spijtig! Eerste Provincialer kiest voor doorstart in Vierde Provinciale: "Nooit eerder zo laag gezakt"

Eendracht Zele eindigde dit seizoen als twaalfde in Eerste Provinciale van Oost-Vlaanderen en kon zich op die manier handhaven. Toch hoef je er volgend seizoen niet te zoeken naar de Oost-Vlaamse club met rood en zwart als clubkleuren en stamnummer 1046. Ze kiezen namelijk voor een doorstart in Vierde Provinciale, nooit eerder zakten ze zo laag. Spijtig, maar het kan altijd erger. Kijk maar even naar het West-Vlaamse Anzegem, zij stoppen volledig met de A-ploeg.

Eendracht Zele doorstart Vierde Provinciale

Eendracht Zele zal volgend seizoen in Vierde Provinciale uitkomen. Volgens de eigen spelerskern werden zij niet meer tijdig uitbetaald en was de betalingsachterstand nog nooit zo groot als nu. Na nieuwjaar kwam er blijkbaar een voorstel van het bestuur om elke speler nog vijftig euro per punt uit te betalen, maar ook die tegemoetkoming zouden ze nooit gezien hebben. De spelers hebben er de laatste tijd veel moeten inleveren, deels door de coronapandemie en anderzijds door de strenge RSZ-regelgeving, en dit was de druppel.

Spelerslonen vormen het probleem

De voorzitter van Eendracht Zele deed zijn kant van het verhaal. "Enkele maanden geleden hebben we alle kernspelers en sportieve staf een voorstel gedaan om, conform de richtlijnen van Voetbal Vlaanderen, het komend seizoen voor 4.500 euro ofwel 100 euro per punt te spelen. Daarvoor hadden we een budget van 60.000 euro uitgetrokken. Uiteindelijk bleek niemand bereid om op dat aanbod in te gaan en dus is het einde verhaal. Zonder spelers vorm je natuurlijk geen ploeg dus zetten we noodgedwongen een flinke stap terug. Dit betekent niet dat Eendracht Zele van de aardbol verdwijnt. Door een doorstart te maken in Vierde Provinciale schrijven we een scenario dat al veel ploegen ons voordeden. Een scenario dat wellicht nog veel ploegen zullen nadoen de komende jaren. Wij gaan komend seizoen vooral inzetten op de jeugd. Zele heeft altijd al een goede jeugdwerking gehad en ook onze huidige A-ploeg bestond bijna volledig uit eigen jeugdproducten. De A-ploeg zou zelfbedruipend moeten zijn", klinkt het bij de voorzitter van Eendracht Zele.

Eendracht Zeel vs Heikant Zele

Leuk feitje: dit seizoen kwamen Eendracht Zele en Heikant Zele voor het tweede jaar op rij samen uit in Eerste Provinciale. Vrij zeldzaam voor een gemeente met een goede 20.000 inwoners. Daarvoor was het al achttien jaar geleden dat ze nog eens tegenover elkaar stonden in een officieel competitieduel. Nog opvallender: vorig seizoen (seizoen 2021-2022) stonden ze op speeldag één al meteen tegenover elkaar. Meer dan duizend man zakte toen af naar de Oost-Vlaamse gemeente. Eendracht Zele was favoriet en won uiteindelijk de wedstrijd met 5-2 na een hattrick van Stef De Bruyne. De supporters daagden massaal op en kwamen zelfs met rookbommen af. Bekijk hier een verslag:

Een opvallend moment was er ook na aansluitingstreffer van de bezoekers. Na het scoren van de aansluitingstreffer, zakten de jeugdige uitsupporters door de boarding. Heikant Zele speelt volgend seizoen in Tweede Provinciale.

eendracht zele heikant zele

Ook interessant