Genk-flop schenkt zijn land kwalificatie voor EK na goal en MOTM-prestatie in 1-2 overwinning

Naast Zwitserland en Nederland wist ook Roemenië op zaterdagavond de kwalificatie voor het Europees kampioenschap van 2024 in Duitsland binnen te halen. Zwitserland had genoeg aan een punt tegen Kosovo door de nederlaag van Israel tegen de Roemenen. De man die daar verantwoordelijk voor was, zal de gemiddelde volger van de Jupiler Pro League wel bekend in de oren klinken: Ianis Hagi.

Ianis Hagi

Zoon van Gheorghe Hagi, maar vooral ook zelf een hele goede voetballer. Op 16-jarige leeftijd verruilde hij zijn jeugdclub Farul Constanta voor het grote Fiorentina. In anderhalf seizoen kreeg hij slechts twee kansen, dus koos hij er in de winter van 2018 voor om een rentrée te maken bij zijn Roemeense moederclub. In de zomer van 2019 nam KRC Genk de gok en kocht hem voor €4,70 miljoen. Na slechts een half jaar werd de Roemeense middenvelder echter al uitgeleend aan het Schotse Rangers, waar Philippe Clement nu trainer is. Genk kon in juli 2020 nog €3,5 miljoen recupereren van deze miskoop. Hagi speelde drie seizoenen lang vrij regelmatig voor de Schotse topclub, maar in de zomer van 2023 besloot het hem uit te lenen aan Deportivo Alaves in Spanje. Daar heeft hij al tien wedstrijden op de teller en was hij al twee keer trefzeker. Voor het nationale elftal van Roemenië kwam hij al 30 keer in actie.

Ianis Hagi vs Israel

De wedstrijd begon met een valse start voor Roemenië toen Eran Zahavi na slechts twee minuten Israel op voorsprong bracht. Al snel stonden de bordjes alweer gelijk via George Puscas. Net na het uur schoot Ianis Hagi op doel. Zijn poging werd geblokt, maar in tweede instantie wist hij de Israëlische doelman te verschalken. Met deze overwinning is Roemenië zeker van haar zesde Europese kampioenschap ooit. De 'Tricolorii' wist slechts één keer verder te geraken dan de groepsfase: in 2000 werd het in de kwartfinale uitgeschakeld door uiteindelijke finalisten Italië. Een belangrijk doelpunt van de Genk-flop!

Ook interessant