Dominant in eigen land: Genk-flop schiet Europese ploeg naar vijfde titel op een rij ... 24 goals!

Slovan Bratislava kroonde zich op 20 mei tot de nieuwe kampioen van Slowakije. Toch moeten we 'nieuw' met een korreltje zout nemen, want de club greep al voor de vijfde keer op rij de titel. Met dertien landstitels is Slovan Bratislava met voorsprong de meest succesvolle club aller tijden van Slowakije. Sinds het ontstaan van de Fortuna Liga (1993, na de ontbinding van Tsjecho-Slowakije) werd geen enkele andere club Slowaakse vaker kampioen. Zilina is met haar zeven titels de enige club die een beetje in de buurt komt.

Slovan Bratislava alweer kampioen

Slovan Bratislava won in 29 jaar tijd dertien keer de Slowaakse titel. Ze wonnen de eerste editie van de Fortuna Liga en vooralsnog ook de meest recente. Sinds het seizoen 2018-2019 werden ze telkens kampioen, goed voor vijf titels op een rij. De drie seizoen voordien werden ze al vice-kampioen. Met andere woorden: ze eindigen al acht jaar in de top twee van de Slowaakse competitie, van dominantie gesproken! Afgelopen seizoen verloren ze wel de Slowaakse bekerfinale, maar die prijs wonnen ze dan al weer vier keer in de afgelopen zeven jaar. Ook Young Boys is dominant in eigen land.

Ex-JPL-spelers bij Slovan Bratislava

Er is ook een serieus Belgisch tintje aan de Slowaakse titel. Zij het dan voornamelijk door ex-Jupiler Pro League-spelers. In de kern zitten er namelijk vier spelers met een verleden in de Belgische competitie: Siemen Voet (ex-Club Brugge en KV Mechelen), Uche Agbo (ex-Standard), Giorgi Chakvetadze (gehuurd van Gent) en Aleksandar Cavric (ex-Genk). Vooral die laatste speelde een cruciale rol in de titelstrijd.

Aleksandar Cavric

Aleksandar Cavric is een 29-jarige rechtsbuiten uit Servië. Sinds september 2016 komt hij uit voor Slovan Bratislava, dat is ondertussen toch al bijna zeven jaar. Bij KRC Genk kon hij echter op jonge leeftijd geen indruk maken. Hij verzamelde er amper 569 speelminuten en kon er geen enkele keer scoren. Wat een contrast met zijn periode bij de Slowaakse topploeg, met dit seizoen als hoogtepunt. In de play-offs scoorde hij namelijk zeven keer in negen wedstrijden. Hij bezorgde zijn club zo eigenhandig de titel. Zo scoorde hij op de voorlaatste speeldag twee keer op het veld van Banska Bykstrica (1-2 winst), goed voor de titel!. In totaal scoorde de Genk-flop afgelopen seizoen 24 goals!

Aleksandar Cavric scoorde ook vier goals in acht Conference League-wedstrijden:

Slovan Bratislava had uiteindelijk twee punten voorsprong op DAC, dat de enigste concurrent voor de titel was. Spartak Trnava, die wel de beker won, telde maar liefst zeventien punten achterstand. Slovan Bratislava won afgelopen seizoen 21 van haar 32 competitiewedstrijden en ging amper vijf keer onderuit. Na de reguliere competitie stonden ze weliswaar niet eerste, maar toch konden ze dankzij onder meer Cavric voor een vijfde titel op rij gaan. Opvallend: de ex-Genk-speler maakte dus al heel wat titels mee sinds 2016! Volgend seizoen mogen ze aantreden in de eerste voorronde van de Champions League. Afgelopen seizoen haalden ze de knock-outfase van de Conference League. Daar werden ze uitgeschakeld door de latere halve finalist FC Basel.

De titel werd andermaal stevig gevierd: