Alles wat je moet weten over de KDB Cup 2023: wanneer, welke ploegen doen mee en eerdere winnaars

Het is bijna opnieuw zover: de KDB Cup. Ofwel, de Kevin De Bruyne Cup. Een internationaal jeugdtoernooi voor U15 spelers van Kevin De Bruyne himself, dat jaarlijks enorm veel voetbalfans lokt. Dat zal dit jaar niet anders zijn. Kom hier alles te weten over de KDB cup: de datum, welke ploegen er meespelen en zoveel meer.

Wanneer is de KDB Cup 2023?

De datum voor de KDB Cup 2023? De editie van dit jaar gaat door op zaterdag 10 juni en zondag 11 juni.

Waar is de KDB Cup?

De KDB Cup gaat door op de terreinen van Drongen, waar Kevin De Bruyne ooit begon als voetballer.

Hoeveel kost een ticket voor de KDB Cup?

Voor een dagticket voor de zaterdag of zondag betaal je €11. Neem je meteen een weekendticket? Dan wordt het €19. Je kan eventueel ook kiezen voor het VIP-pakket, wat neerkomt op €155.

Spelers van het tornooi KDB Cup

Wij doken even de archieven in en keken welke spelers ooit werden verkozen tot speler van het toernooi. Door Covid kon er geen KDB Cup plaatsvinden in 2020 en 2021, dus moeten we terug naar 2019 voor de laatste winnaar. Dat was Charlie Webster, die tegenwoordig op z'n 19e nog steeds aan de slag is bij de U21 van Chelsea. Kian Fitz-Jim werd in 2019 weggeplukt door Ajax, waar hij al vier keer de A-selectie haalde. Ilaix Moriba is zeker de bekendste naam: hij werd enkele jaren geleden voor €16 miljoen weggeplukt door RB Leipzig, maar dat was nog geen succes. Inmiddels speelt hij bij Valencia. De eerste winnaar - Umaro Embalo - is ondertussen 21 jaar en kwam destijds met Benfica naar de KDB Cup. Vorige zomer verkaste hij naar Fortuna Sittard. Dit seizoen staat zijn teller in de Eredivisie op twee goals en twee assists.

Barcelona winnaar KDB Cup

Vorig jaar was het alweer de vijfde editie van de KDB Cup. Op zaterdag en zondag streden Belgische en internationale teams een bikkelharde strijd om de felbegeerde trofee. FC Barcelona en Real Madrid waren de twee ploegen die het meest indruk maakten, waardoor we als finale een rasechte El Clasico voorgeschoteld kregen. Het was uiteindelijk Barcelona dat het tornooi winnend afsloot met een sterke 3-1 zege.

Winnaar KDB Cup 2022

Vorig jaar waren het vooral De Koninklijke en de Blaugrana die een grootse indruk achterlieten op het publiek. Real nam bijvoorbeeld met gemak de scalp van Lille en Barcelona overklaste in de poulefase KAA Gent en datzelfde Lille en klopte makkelijk PSG in de kwartfinale. In de halve finale versloeg Barça Genk na penalty's en wist Real Manchester City te kloppen met een droge 0-2. Barcelona was echter veel te goed voor Real Madrid, dat sterretjes zag. De Catalanen wonnen uiteindelijk met 3-1 en kroonden zich zo tot winnaar van het tornooi. Shane Kluivert, zoon van, besliste de match in het slot. Voor de volledigheid: KRC Genk werd derde, Club NXT vijfde, Anderlecht negende en KAA Gent elfdee.

Barcelona winnaar KDB Cup 2022

Welke ploegen wonnen ooit de KDB Cup?

Zoals hierboven vermeld, was Barcelona vorig jaar de winnaar. Ook deze ploegen wonnen ooit de KDB Cup: Chelsea (2019), Anderlecht (2018), Barcelona (2017) & Benfica (2016).

Spelers die ooit actief waren op de KDB Cup

Op de KDB Cup waren vanzelfsprekend heel wat bekende spelers actief de laatste jaren. Daarbij veel ronkende namen: Vandevoordt, Van der Brempt, Debast, Garcia, Samoise, Gavi, Moriba, Musiala, Fati, De Ketelaere, Doku, Lammens, Stroeykens, Boadu, Gordon, Dierckx, Madueke, Oyen, Kana, Dwomoh, Lavia en Ait El Hadj.

Kevin De Bruyne

Kevin De Bruyne heeft zijn naam verbonden aan dit tornooi aangezien hij zelf geboren is in Drongen. Hij staat met volle goesting achter dit project. “Voetbal is m’n passie, al van toen ik net kon lopen. Maar ik kijk natuurlijk ook graag naar voetbal. Een mooie jeugdmatch kan me enorm boeien, leeftijd maakt niet uit. Nu ik zelf vader ben van drie kinderen, besef ik nog meer dat kinderen me na aan het hart liggen. Het is dan ook een enorme eer om een jeugdtornooi te hebben dat mijn naam draagt. Als ik jaar na jaar het deelnemersveld bekijk, weet ik dat de organisatie alleen het beste goed genoeg vindt. Het is een hoogstaand tornooi, waar ik met volle overtuiging m’n schouders onder zet. Veel succes voor alle spelers en hopelijk genieten jullie van een fantastisch voetbaltornooi.”, aldus Kevin De Bruyne;

Welke ploegen doen mee aan de KDB Cup 2023?

Traditiegetrouw zakken alweer heel wat topploegen af naar de KDB Cup. Dit jaar zullen voetbalfans talentjes kunnen spotten van deze clubs: Barcelona, Real Madrid, KAA Gent, Club Brugge, Manchester City, Bayern München, PSG, Odense BK, Ajax, RB Leipzig, Palmeiras en Mamelodi Sundowns.

In het verleden deden ook al ploegen als Feyenoord, PSV, Besiktas, Arsenal, Marseille, Wolfsburg, Everton, Tottenham, Benfica en Zenit mee. Het gaat uiteraard telkens om de U15.

Ook interessant