Wie is Ilay Camara, de 20-jarige flankspeler die onlangs zijn 1e profcontract tekende bij Anderlecht?

Ilay Camara tekende op 24 februari 2023 zijn eerste profcontract bij RSC Anderlecht. De 20-jarige flankspeler is dit seizoen een vaste waarde bij de RSCA Futures en doet het er erg goed met vijf assists in zeventien matchen. Tijd om deze jonge Belg wat beter te leren kennen! Eerder schreef Voetbalflitsen al een artikel over Luca Monticelli, een andere talentvolle speler van Anderlecht.

Wie is Ilay Camara?

Ilay Camara werd geboren op 18 januari 2003 en is op moment van schrijven twintig jaar oud. Camara is afkomstig uit Bonheiden en werd respectievelijk opgeleid bij SC Keerbergen, OH Leuven en RSC Anderlecht. In 2019 ruilde hij OHL in voor paars-wit. Dit seizoen komt hij uit voor de RSCA Futures in 1B, waar hij op 21 augustus 2022 zijn debuut maakte tegen Lommel SK, hij mocht toen drie minuten voor tijd invallen. Op 4 november 2022 versierde hij zijn eerste basisplek: tegen SL16 FC (3-0 zege) stond hij toen negentig minuten op het veld. De start van een mooie reeks, want Camara schopte het sindsdien bijna altijd tot in de basis.

RSCA Futures

Ilay Camara speelde dit seizoen reeds zeventien matchen voor de RSCA Futures en verzamelde 797 speelminuten. Daarin was hij goed voor vijf assists, ééntje tegen Beerschot, ééntje tegen Club NXT en maar liefst drie tegen Virton. Op 28 januari 2023 werd hij toen gekroond tot man van de match op het veld van Virton (1-3 winst). Met de beloften van paars-wit dwong hij een plekje af in de promotion play-offs in 1B, een mooie bekroning van een sterk seizoen.

Ex-Belgisch jeugdinternational

Ilay Camara heeft ondertussen een marktwaarde van 200.000 euro en kan zowel linksbuiten, rechtsbuiten als rechtsachter spelen. In het verleden kwam hij ook uit voor de Belgische U16, zij het al vijf jaar geleden. Toen mocht hij onder meer spelen tegen Portugal, Zweden, Hongarije en Oekraïne. Vorige week tekende hij zijn eerste profcontract bij Anderlecht. Hij is verbonden aan de club tot en met juni 2025. Wie weet maakt hij binnenkort wel zijn debuut voor de A-ploeg!