Alles wat je moet weten over van Lorin Parys, de nieuwe CEO van de Pro League

Alles wat je moet weten over van Lorin Parys, de nieuwe CEO van de Pro League

Maandagmiddag raakte de nieuwe CEO van de Pro League bekend. Het is Lorin Parys. Nog geen jaar geleden zette hij een stap terug uit de voetbalwereld, maar nu op 28 maart 2022 maakte hij dus zijn wederoptreden door de grote poort. Op vrijdag 1 april zal hij starten aan zijn nieuwe job, maar wie is Lorin Parys, de man die het gedeukte imago van de Pro League weer moet herstellen? Alles over de nieuwe grote man van de Pro League ontdek en lees je hier. 

Lorin Parys

Lorin Parys werd geboren op 21 april 1976 te Leuven, waar hij in de gemeenteraad zit. Samen met Theo Francken is hij een belangrijk boegbeeld in de regio Leuven. Met zijn echtgenoot heeft hij drie kinderen: twee pleegkinderen en één adoptiekindje. Pleegzorg is een van de belangrijkste thema's voor Parys, dat werd duidelijk in 2014 toen hij er ook een boek over schreef: "De vergeetput".

Politiek 

Parys heeft rechten gestudeerd in Leuven en Namen, maar ook in Zuid-Afrika en New York. Nadien werkte hij ook enkele jaren als advocaat in de Verenigde Staten. In 2003 keerde hij terug naar België om woordvoerder te worden van toenmalig Vlaams minister van Economie Patricia Ceyssens (Open VLD). Zelfs in de vastgoedsector was hij actief. Zo was hij één van de drijvende krachten achter het niet onbesproken winkelcentrum Uplace.

Nadat hij bij de Open VLD op een zijspoor was beland, stapte hij in 2013 over naar de N-VA en in minder dan een jaar tijd werd hij verkozen tot parlementslid. In 2018 werd hij ondervoorzitter van de Vlaamse nationalisten en zo vormde hij een tandem met Valerie Van Peel. 

Pro League

Lorin Parys wordt dus opnieuw actief in de voetbalwereld. Hij wordt CEO van de Pro League, de organisator van de Jupiler Pro League, de eerste klasse van het Belgisch voetbal. In de nasleep van het fraudedossier Operation Zero nam zijn voorganger Pierre François in januari ontslag. Wouter Vandenhaute (Anderlecht) en Vincent Mannaert (Club Brugge) namen tijdelijk zijn rol over. Zij gingen op zoek naar een nieuwe baas en dat is dus Lorin Parys geworden. Parys is geen vreemde voor de voetbalwereld. In 2011-2012 was hij een jaar lang operationeel directeur bij Club Brugge. Daarnaast is hij ook al jarenlang supporter van OH Leuven. Door CEO van de Pro League te worden zet hij een punt achter zijn politieke mandaten. 

Veranderingen

Voor Parys is het duidelijk dat er heel veel moet veranderen. Hij had zelfs al een gesprek met Sven Jaecques (de manager van Antwerp). “Antwerp leert uit wat er gebeurd is en zal een aantal acties nemen zoals het opstellen van een charter over goed gedrag. Maar ik zou hier ook niet aan deze baan begonnen zijn, als het niet kristalhelder was dat heel veel moet veranderen', aldus Lorin Parys. 

S*ksuele geaardheid ligt de nieuwe CEO van de Pro League nauw aan het hart, maar kan hij het taboe over outing in de voetbalwereld doorbreken? "Als ik daaraan kan bijdragen, dan graag. Maar ik heb absoluut niet de pretentie om te zeggen: ‘Oké, omdat de CEO van de Pro League getrouwd is met een man en drie kinderen heeft, zal een homos*ksuele voetballer nu uit de kast komen.’ Mijn aanstelling kan wel een belangrijk signaal zijn, maar het is niet daarom dat de Pro League mij gekozen heeft. Diversiteit en veiligheid zijn op korte termijn wel belangrijke speerpunten in het beleid", sluit Lorin Parys af. 

App Store: App Store Link

Play Store:Play Store Link