Sardella in basis verwacht tegen Antwerp: cijfers bewijzen dat fans hun hart moeten vasthouden

Door de schorsing van Wesley Hoedt en de blessures van Hannes Delcroix en Zeno Debast zijn er drie van de vier vaste centrale verdedigers van Anderlecht niet beschikbaar voor de wedstrijd tegen Antwerp, enkel Lisandro Magallán blijft nog over. Het is zeer waarschijnlijk dat Vincent Kompany de 19-jarige Killian Sardella voor het eerst in een lange tijd nog eens een kans zal geven. Killian Sardella is van opleiding een centrale verdediger, maar in het eerste elftal van Anderlecht speelde hij vaker op de rechtsachter. Tegen Antwerp krijgt hij mogelijk de kans om zich te bewijzen op zijn echte positie.

In het verleden bleek al: als de jonge verdediger in de basis staat, dan verliest Anderlecht vaker dan dat het wint. In totaal stond Sardella reeds 32 keer in de basis in een Jupiler Pro League-match met paars-wit, slechts tien wedstrijden daarvan werden gewonnen. Twaalf keer werd verloren.

Basisplaats Killian Sardella tegen Antwerp

Killian Sardella

Sardella komt uit de jeugd van Anderlecht, waar hij sinds 2011 aan de slag is. Daarvoor kwam hij uit voor KVK Wemmel en FC Brussels. Bij de jeugd van FC Brussels speelde hij trouwens samen met Anouar Ait El Hadj, ploegmaat bij paars-wit. Sardella doorliep quasi alle jeugdreeksen van de Rode Duivels en is momenteel actief bij de Belgische beloftenploeg. De toen 17-jarige Sardella maakte op 9 augustus 2019 zijn debuut voor paars-wit, thuis tegen KV Mechelen (0-0). Na zijn eerste seizoen bij Anderlecht werd zijn contract opengebroken en verlengd tot 2025. Sardella is erg polyvalent, hij speelde al rechtsachter, linksachter en centraal achterin. Sinds de komst van Michael Murillo zijn zijn speelkansen echter schaars. Sardella heeft Congolees-Italiaanse roots en is rechtsvoetig. Op privévlak vormde hij in het verleden een koppel met Aurore De Gendt.

Seizoen 21/22

Dit seizoen stond Sardella nog maar vijf keer in de basis, twee keer tegen KF Laçi en drie keer in de Jupiler Pro League. In de voorronde van de Conference League werd makkelijk gewonnen, maar in de eigen competitie liep het telkens verkeerd. Sardella stond in de basis tegen Union, Antwerp en Cercle Brugge, telkens werd verloren. Tegen Union werd het 1-3 na onder meer een slechte pass van Sardella, tegen Antwerp werd het 2-0 en tegen Cercle Brugge 0-2. Anderlecht-fans nemen hem vaak op de korrel, zo bleek ook nog eens tegen de Vereniging. Anderlecht verloor dit seizoen nog maar vier keer in de Jupiler Pro League, drie keer was dat met Sardella in de basis.

killian sardella seizoen 2021/2022

Zo kreeg Sardella onder meer veel kritiek na de verloren wedstrijd tegen Cercle Brugge:

Seizoen 20/21

Vorig seizoen sprokkelde Sardella veertien basisplekken in de Jupiler Pro League, best oké. Vooral na nieuwjaar, toen hij verlost was van pubalgie en Murillo een dip kende, kreeg hij de voorkeur van Kompany. De cijfers waren toen echter ook niet super. Van de vijftien keer dat hij in de basis stond, won Anderlecht slechts drie keer, dat tegen Beerschot, Charleroi en Zulte Waregem. Zes keer werd gelijkgespeeld: tegen KV Mechelen, KV Oostende, Waasland-Beveren, Moeskroen, Gent en Genk. Vijf keer werd verloren: tegen Charleroi, OH Leuven, Eupen, KV Kortrijk en Genk in Play-Off 1. Ook in de halve finale van de Croky Cup ging paars-wit onderuit met Sardella in de basis (1-2 nederlaag tegen Genk).

killian sardella 20/21

Seizoen 19/20

Sardella's debuutseizoen voor paars-wit was voorlopig de beste in zijn nog prille carrière. Met zestien basisplekken kreeg hij in het seizoen 2019/2020 meteen veel speelminuten in het eerste elftal. In de bekermatch op verplaatsing naar Beerschot mocht Sardella 120 minuten spelen, na verlengingen werd uiteindelijk gewonnen. In de Belgische competitie was hij ook tamelijk succesvol. Van de vijftien matchen waar Sardella mocht starten, won Anderlecht er zeven van. Al moet je je natuurlijk wel afvragen of dat veel is. Paars-wit speelde vier keer gelijk en verloor ook vier keer. Verloren werd van Kortrijk, Club Brugge, Genk en Antwerp. Gelijkgespeeld tegen KV Mechelen, Waasland-Beveren, Gent en Charleroi.

killian sardella 19/20

Conclusie

Als we alles gaan samentellen, dan merken we vast dat Anderlecht in de Jupiler Pro League maar tien keer kon winnen met Killian Sardella in de basis. Op 32 matchen is dat best weinig, slechts 31% van de matchen leverde een zege op. Daarnaast werd tien keer gelijkgespeeld en twaalf keer verloren. 37,5% van de wedstrijden waar de jonge verdediger in de basis stond in de JPL werd verloren. Zou de kritiek van de paars-witte fans terecht zijn of moeten we deze cijfers niet al te serieus nemen? Het is toch iets om bij stil te staan...